Theory Practice Applied Mechanics and Graphic Statics – Set 17

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Impulse can be obtained from a

(A) Force-displacement diagram
(B) Force-time diagram
(C) Velocity-time diagram
(D) Velocity-displacement diagram

Answer: (B) Force-time diagram


Q2. A particle of mass 2 kg executes simple harmonic motion of frequency 6/71 Hz and amplitude 0.25 m. Its maximum kinetic energy is

(A) 4.5 J
(B) 9.0 J
(C) 12.0 J
(D) 18.0 J

Answer: (B) 9.0 J


Q3. A 2 m long ladder rests against a wall and makes an angle of 30° with the horizontal floor. Where will be the instantaneous center of rotation when the ladder starts slipping?
(i) 1.0 in from the wall
(ii) 1.732 m from the wall
(iii) 1.0 m above the floor
(iv) 1.732 m above the floor
The correct answer is

(A) (i) and (iii)
(B) (i) and (iv)
(C) (ii) and (iii)
(D) (ii) and (iv)

Answer: (D) (ii) and (iv)


Q4. A block of weight 50 kg is placed on a horizontal plane. When a horizontal force of 18 kg is applied, the block is just on the point of motion. The angle of friction is

(A) 17° 48′
(B) 18° 48′
(C) 19° 48′
(D) 20° 48′

Answer: (C) 19° 48′


Q5. The Centre of gravity of a 10 × 15 × 5 cm T section from its bottom, is

(A) 7.5 cm
(B) 5.0 cm
(C) 8.75 cm
(D) 7.85 cm

Answer: (C) 8.75 cm


Q6. If a spherical body is symmetrical about its perpendicular axes, the moment of inertia of the body about an axis passing through its centre of gravity as given by Routh’s rule is obtained by dividing the product of the mass and the sum of the squares of two semi-axes by ‘n’. Where, ‘n’ is

(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

Answer: (D) 5


Q7. The units of moment of inertia of an area are

(A) kg/m
(B) kg/m2
(C) m4
(D) m3

Answer:(C) m4


Q8. The following is not a law of static friction:

(A) The force of friction always acts in a direction opposite to that in which the body tends to move
(B) The force of friction is dependent upon the area of contact
(C) The force of friction depends upon the roughness of the surface
(D) The magnitude of the limiting friction bears a constant ratio to the normal reaction between two surfaces

Answer: (A) The force of friction always acts in a direction opposite to that in which the body tends to move


Q9. Which one of the following laws is not applicable to a simple pendulum?

(A) The time period does not depend on its magnitude
(B) The time period is proportional to its length l
(C) The time period is proportional to l, where l is length
(D) The time period is inversely proportional to g, where g is the acceleration due to gravity

Answer: (B) The time period is proportional to its length l


Q10. A car goes round a curve of radius 100 m at 25 m/sec. The angle to the horizontal at which the road must be banked to prevent sideways friction on the car wheels is tan”1 x, where x is (Assume g = 10 m/sec²)

(A) 3/8
(B) 1/2
(C) 9/5
(D) 5/8

Answer: (D) 5/8


Q11. One Newton is equivalent to

(A) 1 kg. wt
(B) 9.81 kg. wt
(C) 981 dyne
(D) 1/9.81 kg. wt

Answer: (D) 1/9.81 kg. wt


Q12. One Newton is equivalent to

(A) 105 dyne
(B) 106 dyne
(C) 107 dyne
(D) 981 dyne

Answer: (A) 105 dyne


Q13. From the circular plate of a diameter 6 cm is cut out a circular plate whose diameter is equal to radius of the plate. The C.G. of the remainder shifts from the original position through

(A) 0.25 cm
(B) 0.50 cm
(C) 0.75 cm
(D) 1.00 cm

Answer: (B) 0.50 cm


Q14. When a body slides down an inclined surface, the acceleration (f) of the body, is given by

(A) f = g
(B) f = g sin θ
(C) f = g cos θ
(D) f = g tan θ

Answer: (B) f = g sin θ


Q15. If ‘α’ and ‘u’ are angle of projection and initial velocity of a projectile respectively, the total time of flight, is given by

(A) T = u sin 2α/g
(B) T = u sin²α/g
(C) T = u sin²α/2g
(D) T = 2u sinα/g

Answer: (D) T = 2u sinα/g


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ with Answers


We hope the given Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Applied Mechanics and Graphic Statics MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment