Tertiary and Quaternary Activities MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 7 with Answers

Find here the NCERT chapter-wise Multiple Choice Questions from Class 12 Geography book Chapter 7 Tertiary and Quaternary Activities with Answers Pdf free download. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Tertiary and Quaternary Activities. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


NCERT Chapters for Class 12 Geography Part. A

Fundamentals of Human Geography

(i) Manufacturing computers
(ii) Paper and raw pulp production
(iii) University teaching
(iv) Printing activities

(iii) University teaching


Q2. Which one of the following sectors provides most of the employment in Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata?

(i) Primary
(ii) Quarternary
(iii) Secondary
(iv) Service

(iv) Service


Q3. Which one of the following activities is NOT a secondary sector activity?

(i) Iron smelting
(ii) Catching fish
(iii) Making garments
(iv) Basket weaving

(ii) Catching fish


Q4. Which one of the following is a tertiary activity?

(i) Farming
(ii) Trading
(iii) Weaving
(iv) Hunting.

(ii) Trading


Q6.What stands for ICT?

(i) Information Communication Technologies
(ii) Intelligent Communication Technologies
(iii) Infrastructural Communication Technologies
(iv) International Communication Technologies

(i) Information Communication Technologies


Q7. Which service does not require professional skill?

(i) Lawyer
(ii) Doctor
(iii) Teacher
(iv) Shopkeeper

(iv) Shopkeeper


Q8. What stands for CBD?

(i) Central Board of Development
(ii) Communication and Business Development
(iii) Community Board Development
(iv) Central Business District

(iv) Central Business District


Q9. Which is not included in Exchange?

(i) Trade
(ii) Transport
(iii) Communication
(iv) Salaries

(iv) Salaries


Q10.What are quasi-urban centres?

(i) Retail marketing centres
(ii) Urban marketing centres
(iii) Rural marketing centres
(iv) Wholesale marketing centres

(iii) Rural marketing centres


Q11. Which of the following is an example of mass media?

(i) Letter
(ii) Phone
(iii) Newspaper
(iv) All of these

(iii) Newspaper


Q12. Tertiary activities depend on:

(i) Skill
(ii) Machinery
(iii) Factory
(iv) Production

(i) Skill


Q14. Who operates on the wholesaler’s capital?

(i) Large stores
(ii) Chain stores
(iii) Retailer
(iv) Departmental stores

(iii) Retailer


Q15. A road joining two nodes is:

(i) Link
(ii) Vertex
(iii) Node
(iv) Network

(i) Link


Q16. Write the names of any two means of communication.

Answer:- TV and radio.


Q17. Write any two jobs that involve mental work.

Answer:- Teaching and doctor.


Q18. Write any two quaternary activities.

Answer:- Scientist, researchers, administrators.


Q19. Write any two examples of low order services.

Answer:- Cobbler, gardener, washer man etc.


Q20. Give two examples of important high order services.

Answer:- Finance and insurance.


Q21. Which is the fastest means of communication?

Answer:- Mobile, satellite.


Q22. Name two tourist regions of the world?

Answer:- Mediterranean and Goa coast.


Fundamentals of Human Geography MCQ Class 12 Geography with Answers

  1. Human Geography: Nature and Scope Class 12 MCQ Questions
  2. The World Population: Distribution, Density and Growth Class 12 MCQ Questions
  3. Population Composition Class 12 MCQ Questions
  4. Human Development Class 12 MCQ Questions
  5. Primary Activities Class 12 MCQ Questions
  6. Secondary Activities Class 12 MCQ Questions
  7. Tertiary and Quaternary Activities Class 12 MCQ Questions
  8. Transport and Communication Class 12 MCQ Questions
  9. International Trade Class 12 MCQ Questions
  10. Human Settlements Class 12 MCQ Questions

India People and Economy MCQ Questions with Answers Class 12 Geography

  1. Population: Distribution, Density, Growth and Composition Class 12 MCQ Questions
  2. Migration: Types, Causes and Consequences Class 12 MCQ Questions
  3. Human Development Class 12 MCQ Questions
  4. Human Settlements Class 12 MCQ Questions
  5. Land Resources and Agriculture Class 12 MCQ Questions
  6. Water Resources Class 12 MCQ Questions
  7. Mineral and Energy Resources Class 12 MCQ Questions
  8. Manufacturing Industries Class 12 MCQ Questions
  9. Planning and Sustainable Development in Indian Context Class 12 MCQ Questions
  10. Transport and Communication Class 12 MCQ Questions
  11. International Trade Class 12 MCQ Questions
  12. Geographical Perspective on Selected Issues and Problems Class 12 MCQ Questions

I Think the given NCERT MCQ Questions for class 12 Geography book Chapter 7 Tertiary and Quaternary Activities with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 12 Geography Tertiary and Quaternary Activities MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soon.

Leave a Comment