System Analysis and Design Short Answer Questions – Set 08

Are you guys looking for Computer science Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Computer science Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer science Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Computer science Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Cost-Benefit analysis

(A) Evaluates the tangible and non-tangible factors
(B) Compares the cost, with the benefits, of introducing a computer-based system
(C) Estimates the hardware and software costs
(D) All of the above

Answer:(D) All of the above


Q2. A hierarchical chart that divides a large program into modules, in which greater details is designed in successively lower programming levels, is called a

(A) Scheme
(B) Sub-schema
(C) Structure
(D) All of the above

Answer: (C) Structure


Q3. A graphic representation of an information system is called

(A) Flow chart
(B) Pictogram
(C) Data flow diagram
(D) Histogram

Answer:(C) Data flow diagram


Q4. A feasibility study

(A) Includes a statement of the problems
(B) Considers a single solutions
(C) Both (a) and (b)
(D) A list of alternative solution considered

Answer: (A) Includes a statement of the problems


Q5. In data-flow diagrams, an originator or receiver of the data is usually designated by

(A) A circle
(B) An arrow
(C) A square box
(D) A rectangle

Answer: (C) A square box


Q6. Which of the following statements is not true?

(A) At example of a hierarchical data structure is tree
(B) Pointers are useful in traversing a linked list
(C) A checksum digit is used for detecting Errors in data transmission
(D) None of the above

Answer: (B) Pointers are useful in traversing a linked list


Q7. In Data structure, main characteristic of “ring” is:

(A) Last, record points to the first record
(B) First record points only to the last record
(C) Many records point to one record
(D) All of the above

Answer: (A) Last, record points to the first record


Q8. Which of the following is not a part of a Data Flow Diagram?

(A) Disk storage
(B) Arrow
(C) Data store
(D) Process represented by a bubble circle (circle)

Answer: (A) Disk storage


Q9. Where one has to process all the data records in a file, the best tile organization is

(A) Indexed
(B) Sequential
(C) Direct access
(D) Random access

Answer:(B) Sequential


Q10. The time lag, between the keying of the last character on the keyboard input and the appearance of the first output character on the screen, is known as

(A) Key
(B) System review
(C) Response time
(D) Batch Processing

Answer: (C) Response time


Q11. Unit testing is

(A) Running the system with line data by the actual user
(B) Making sure that the new programs do in fact process certain transactions according to Specifications
(C) Is checking the logic of one or more programs in the candidate system
(D) Testing changes made in an existing or a new program

Answer: (D) Testing changes made in an existing or a new program


Q12. Backup and recovery procedures are primarily implemented to

(A) Handle the contingency when a file gets corrupted
(B) To provide data redundancy
(C) To show different versions of data and programs
(D) All of the above

Answer: (A) Handle the contingency when a file gets corrupted


Q13. Main characteristic of “ring”, in Data structure, is

(A) First record points only to the last record
(B) Last record points to the first record
(C) Many records point to one record
(D) Each record points to all other records

Answer: (B) Last record points to the first record


Q14. Which of the following is used to derive the address, of a record from the record key

(A) Comma
(B) Hashing
(C) Variable
(D) Field

Answer: (B) Hashing


Q15. Structured Programming involves

(A) Decentralization of program activity
(B) Functional modularization
(C) Localization of errors
(D) All of the above

Answer: (B) Functional modularization


We hope the given Computer science Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer science Engineering. If you have any queries related toComputer science Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment