System Analysis and Design Computer Base Test Preparation MCQ – Set 01

Are you guys looking for Computer science Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Computer science Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer science Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Computer science Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which of the following is the most critical requirement of a Passenger Reservation System?

(A) Ease of programming
(B) Response time
(C) Graphical user Interface
(D) Printing of tickets

Answer: (B) Response time


Q2. Which of the following is done in order a data in phase 1 of the system development life cycle?

(A) Reviewing policies and procedures
(B) Conducting interviews
(C) Using questionnaires to conduct surveys
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q3. A problem’s _ will answer the question, “What does the user want to see either printed or displayed on the screen?”

(A) Input
(B) Output
(C) Processing
(D) Purpose

Answer: (B) Output


Q4. The person communicating with the manager to identify information needs is the

(A) Executive vice-president
(B) Vice- president of information system
(C) Programmer
(D) System analyst

Answer: (D) System analyst


Q5. The Data flow diagram (DFD) shows;

(A) The flow of data
(B) The processes
(C) The areas where they are stored
(D) All of the above

Answer:(D) All of the above


Q6. The black-box concept:

(A) Is invoked by describing a system in terms of inputs and outputs, leaving the transformation process a black box
(B) Assumes that the black box is independent
(C) Assumes that inputs and outputs will remain stable
(D) None of the above

Answer: (D) None of the above


Q7. A common reason for changing an information system is

(A) New requirements
(B) New technology
(C) Problems in the existing system
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q8. The system study project includes

(A) System analysis
(B) System design
(C) Implementation
(D) Both (a) and (b)

Answer: (D) Both (a) and (b)


Q9. Changes made periodically to a system, after its implementation, is known as system

(A) Analysis
(B) Design
(C) Development
(D) Maintenance

Answer: (D) Maintenance


Q10. Which of the following statements is true?

(A) A parallel run involves two different terminals accessing a common database
(B) Computers are essential for Systems Analysis
(C) Flow of information in an organization is always vertical
(D) A system flowchart is not a part of a program documentation package

Answer: (D) A system flowchart is not a part of a program documentation package


Q11. To reconstruct a system, which of the following key element(s) must be considered:

(A) Feedback and environment
(B) Control and processors
(C) Outputs and inputs
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q12. A checksum digit is used for detecting Errors in

(A) Data transmission
(B) Arithmetic operations
(C) Logical operations
(D) All of the above

Answer:(A) Data transmission


Q13. Advantages of data base system is (are)

(A) Storage space duplication is eliminated
(B) All applications share centralized files
(C) Data are stored once in the data base and are easily accessible when needed
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q14. Which of the following is not a factor in the failure of a systems development project?

(A) Inadequate user involvement
(B) Failure of systems integration
(C) Size of company
(D) Continuation of a project that should have been cancelled

Answer: (C) Size of company


Q15. To avoid errors in transcription and transposition, during data entry, the System Analyst should

(A) Provide for a check digit
(B) Provide for a hash totals
(C) Provide batch totals
(D) All of the above

Answer:(D) All of the above


We hope the given Computer science Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer science Engineering. If you have any queries related toComputer science Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment