Structural Steel Fabrication Interview Questions – Set 16

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. When the depth of a plate girder is at least ‘n’ times the depth of vertical leg of the flange angles, the girder is known as deep plate girder, if ‘n’ is

(A) 2
(B) 4
(C) 6
(D) 8

Answer: (D) 8


Q2. The deflection of beams may be decreased by

(A) Increasing the depth of beam
(B) Increasing the span
(C) Decreasing the depth of beam
(D) Increasing the width of beam

Answer: (A) Increasing the depth of beam


Q3. The web crippling due to excessive bearing stress can be avoided by

(A) Increasing the web thickness
(B) Providing suitable stiffeners
(C) Increasing the length of the bearing plates
(D) None of the above

Answer: (C) Increasing the length of the bearing plates


Q4. Which of the following conditions is to be satisfied both in elastic and plastic analysis?

(A) Equilibrium condition
(B) Yield condition
(C) Plastic moment condition
(D) Mechanism condition

Answer: (A) Equilibrium condition


Q5. The moment-curvature relation at a plastic hinge is

(A) Linear
(B) Parabolic
(C) Constant moment for all curvatures
(D) Constant curvature for all moments

Answer: (C) Constant moment for all curvatures


Q6. Allowable working stress corresponding to the slenderness ratio of double angles placed back to back and connected to one side of a gusset plate, is reduced to

(A) 50 %
(B) 60 %
(C) 70 %
(D) 80 %

Answer:(D) 80 %


Q7. If the pitch is 6 cm and rivet value is 4 tonnes, the number of rivets required for a riveted connection carrying an eccentric load of 15 tonnes at a distance of 30 cm from the centre line, is

(A) 6
(B) 8
(C) 10
(D) 15

Answer: (B) 8


Q8. If the depth of the section of an upper column is smaller than the lower column

(A) Filler plates are provided with column splice
(B) Bearing plates are provided with column splice
(C) Filler plates and bearing plates are provided with column splice
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q9. The number of seismic zones in which the country has been divided is

(A) 3
(B) 5
(C) 6
(D) 7

Answer: (B) 5


Q10. In a grillage footing, the maximum shear force occurs at the

(A) Edge of grillage beam
(B) Centre of base plate
(C) Centre of grillage beam
(D) Centre of base plate

Answer: (B) Centre of base plate


Q11. If the thickness of plate to be connected by a rivet is 16 mm, then suitable size of rivet as per Unwin’s formula will be

(A) 16 mm
(B) 20 mm
(C) 24 mm
(D) 27 mm

Answer: (C) 24 mm


Q12. The critical stress on a column for elastic buckling given by Euler’s formula, is

(A) fc = π2E/(I/r)2
(B) fc = (I/r) 2/ πE
(C) fc = (I/r)/ πE
(D) fc = π2E/(I/r)

Answer: (A) fc = π2E/(I/r)2


Q13. The difference between gross diameter and nominal diameter for the rivets up to 25 mm diameter is

(A) 1.0 mm
(B) 1.5 mm
(C) 2.0 mm
(D) 2.5 mm

Answer: (B) 1.5 mm


Q14. A major beam in a building structure, is known as

(A) A girder
(B) A floor beam
(C) A main beam
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. Load factor is

(A) Always equal to factor of safety
(B) Always less than factor of safety
(C) Always greater than factor of safety
(D) Sometimes greater than factor of safety

Answer: (C) Always greater than factor of safety


Design of Steel Structures Civil Engineering MCQ


We hope the given Design of Steel Structures Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Design of Steel Structures Civil Engineering. If you have any queries related to Design of Steel Structures Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment