Software Engineering MCQ Questions and Answers pdf – Set 02

Are you guys looking for Computer science Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Computer science Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer science Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Computer science Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In the classical chief programmer team approach, the team member responsible for maintaining the detailed design and coding is

(A) The chief programmer
(B) The programming secretary
(C) A specialized function that exists outside ‘the team’
(D) The individual coder (i.e. programmer)

Answer: (D) The individual coder (i.e. programmer)


Q2. A design is said to be a good design if the components are

(A) Strongly coupled
(B) Weakly cohesive
(C) Strongly coupled and weakly cohesive
(D) Strongly cohesive and weakly coupled

Answer:(D) Strongly cohesive and weakly coupled


Q3. The tools for computing critical path and project completion times from activity networks is/are
I. CPM.

II. DRE.

III. FP.

IV. PERT.

(A) Both (I) and (III) above
(B) Both (I) and (IV) above
(C) Both (II) and (IV) above
(D) Both (II) and (III) above

Answer: (B) Both (I) and (IV) above


Q4. Problems with using Lines of Code to measure the size of a product include(s)

(A) The creation of source code is only part of the development effort
(B) The Lines of Code (LOC) will differ between languages and cannot be measured for some languages
(C) The final size (kLOC) can only be determined once the product is delivered
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q5. Software engineering is the systematic approach to the

(A) Development of software
(B) Operation of software
(C) Maintenance of software
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q6. The advantage of following the IEEE Standard for drawing up a Software Project Management Plan (SPMP) – see IEEE Standard 1059.1

(A) It is drawn up by representatives from major software development organizations
(B) It is designed for all types of software products
(C) It is a framework that can be used irrespective of process model or specific techniques
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q7. Work that continues throughout the project and does not relate to any specific phase of software development is termed a(n)

(A) Milestone
(B) Project function
(C) Activity
(D) Task

Answer:(B) Project function


Q8. Identify, from among the following, the correct statement.

(A) One of the main challenges Software Engineering facing today is the requirement of most software systems to work with a multitude homogenous systems
(B) ‘Legacy systems’ are custom developed software systems for the legal domain
(C) Software does not wear-out in the traditional sense of the term, but software does tend to deteriorate as it evolves
(D) Since software is essentially ‘intangible’ it is relatively easy to manage software projects

Answer: (C) Software does not wear-out in the traditional sense of the term, but software does tend to deteriorate as it evolves


Q9. Brooks’ view of the essence of software included

(A) People, Quality, Process and Productivity
(B) Performance, Robustness, Maintainability and Reusability
(C) Complexity, Conformity, Changeability and Invisibility
(D) Efficiency, Reliability, Usability and Robustness

Answer: (C) Complexity, Conformity, Changeability and Invisibility


Q10. In planning a software project one would

(A) Find ways to produce results using limited resources
(B) Pad the schedule to accommodate errors
(C) Overestimate the budget
(D) Structure the team to prevent administrative interference

Answer: (A) Find ways to produce results using limited resources


Q11. What is the essence of software engineering?

(A) Requirements Definition, Design Representation, Knowledge Capture and Quality Factors
(B) Maintaining Configurations, Organizing Teams, Channeling Creativity and Planning Resource Use
(C) Time/Space Tradeoffs, Optimizing Process, Minimizing Communication and Problem Decomposition
(D) Managing Complexity, Managing Personnel Resources, Managing Time and Money and Producing Useful Products

Answer: (D) Managing Complexity, Managing Personnel Resources, Managing Time and Money and Producing Useful Products


Q12. Which of the following is a life-cycle concern?

(A) Testing
(B) Portability
(C) Programming
(D) Planning

Answer: (D) Planning


Q13. Prototyping is appropriate for

(A) Data-oriented applications
(B) Applications with emphasis on the user interface
(C) Applications which are highly interactive
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q14. Which of the following is not viewed as a primary mover in improving the software process?

(A) Increased Effectiveness
(B) Better Product Quality
(C) Improved Staff Satisfaction
(D) Tighter managerial control

Answer:(D) Tighter managerial control


Q15. Empirical estimation models are typically based on

(A) Expert judgment based on past project experiences
(B) Refinement of current project estimation
(C) Regression models derived from historical project data
(D) Trial and error determination of the parameters and coefficients

Answer: (C) Regression models derived from historical project data


We hope the given Computer science Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer science Engineering. If you have any queries related toComputer science Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment