Sentence Completion Set – 7 Multiple Choice Questions

Question 1.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Your case is so unique that I am not getting any . . . . . . . to support it.

A. help
B. precedent
C. reason
D. happening

Ans: B. precedent


Question 2.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
He gave me an additional . . . . . . . of Rs. 200 a month by . . . . . . . of the Commissioner.

A. allowance , permission
B. pay , allowance
C. salary , admittance
D. payment , agreement

Ans: A. allowance , permission


Question 3.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
We must prevent endangered wild animal species from becoming . . . . . . . in order that our future generation may . . . . . . . . the great diversity of animal life.

A. rare , escape
B. outdated , know
C. volatile , notice
D. powerful , protect
E. extinct , enjoy

Ans: A. rare , escape


Question 4.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The Minister felt that the . . . . . . . made by the Committee was . . . . . . . even though similar schemes had worked earlier.

A. decision , gainful
B. choice , profitable
C. acceptance , approved
D. election , acceptable
E. recommendation , infeasible

Ans: E. recommendation , infeasible


Question 5.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
In hot weather I like lying in the . . . . . . of a tree.

A. shadow
B. shelter
C. protection
D. shade

Ans: D. shade


Question 6.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
If we do not take . . . . . . care in our industry, we will have to . . . . . . . a grave problem.

A. normal , experience
B. proper , face
C. adequate , catch
D. intensive , aggravate
E. preventive , solve

Ans: B. proper , face


Question 7.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
It is . . . . . . for every tax-payer to . . . . . . the tax returns to the Income Tax Department.

A. necessary , lodge
B. binding , pay
C. obligatory , submit
D. possible , remit
E. worthwhile , evade

Ans: C. obligatory , submit


Question 8.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Moreover, a fact-finding mission . . . . . . . by BSN to India in January this year strongly recommended that the French group should go it alone, and not hand over . . . . . . . to an Indian partner.

A. constituted , authority
B. organised , papers
C. dispatched , control
D. sponsored , power

Ans: C. dispatched , control


Question 9.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Once I forgot the piece of paper on which the name of the hotel was written, I was as . . . . . . . . as lost.

A. much
B. sure
C. good
D. bad

Ans: C. good


Question 10.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Due to . . . . . . rainfall this year, they had to . . . . . . . cut in water supply.

A. scanty , lift
B. heavy , regulate
C. regular , clamp
D. sufficient , enforce
E. inadequate , impose

Ans: E. inadequate , impose


Question 11.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Somesh . . . . . . . . me coming to his table, he smiled and . . . . . . . me a chair.

A. found , signalled
B. met , sat
C. looked , gave
D. saw , offered
E. welcomed , took

Ans: D. saw , offered


Question 12.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The candidates’ . . . . . . . at the polls was . . . . . . . as he won with a striking margin.

A. claim , unrealistic
B. victory , overwhelming
C. image , real
D. strategy , unsuccessful
E. candidature , inappropriate

Ans: B. victory , overwhelming


Question 13.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Many women in developing countries experience a cycle of poor health that . . . . . . . before they are born and persists through adulthood passing from generation to generation.

A. derives
B. establishes
C. begins
D. originates

Ans: D. originates


Question 14.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
He is usually . . . . . ., but today he appears rather . . . . . . .

A. strict , unwell
B. tense , restless
C. quiet , calm
D. happy , humorous
E. calm , disturbed

Ans: E. calm , disturbed


Question 15.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
To . . . . . . . yourself from . . . . . . . wear warm clothes.

A. prohibit , heat
B. protect , cold
C. save , heat
D. suffer , cold
E. prevent , ice

Ans: B. protect , cold


Question 16.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The leaders were . . . . . . . needed by those to . . . . . . . they were addressed.

A. angrily , who
B. readily , which
C. scarcely , whom
D. rarely , where
E. joyfully , when

Ans: C. scarcely , whom


Question 17.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Only when . . . . . . failed, the police resorted to . . . . . .

A. efforts , power
B. arrests , imprisonment
C. persuasions , force
D. power , punishment
E. manipulations , arrests

Ans: C. persuasions , force


Question 18.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Any system is likely to . . . . . . for . . . . . . of support from the public.

A. survive , lack
B. succeed , reason
C. fail , want
D. finish , failure
E. launch , paucity

Ans: C. fail , want


Question 19.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
We cannot . . . . . . such a/an . . . . . . act of violence.

A. tolerate , insipid
B. consider , important
C. commit , magnificent
D. pardon , egregious
E. neglect , insignificant

Ans: D. pardon , egregious


Question 20.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Many tourists to India visit the beautiful . . . . . . . of Kashmir . . . . . . . in spring and summer.

A. town , frequently
B. valley , especially
C. scenery , generally
D. lakes , rarely

Ans: B. valley , especially


Sentence Completion MCQs all set


We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Sentence Completion PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Sentence Completion Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.

Leave a Comment