Sentence Completion Set – 4 Multiple Choice Questions

Question 1.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
This article tries to . . . . . . . us with problems of poor nations so that we help them more effectively.

A. allow
B. enable
C. convince
D. project
E. acquaint

Ans: E. acquaint


Question 2.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
. . . . . . by people’s perception it seems that democracy has succeeded in India.

A. Following
B. Going
C. Making
D. Planned
E. Liked

Ans: B. Going


Question 3.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Inspite of our best efforts, we failed to . . . . . . any new facts from him.

A. elicit
B. evoke
C. eject
D. enlist

Ans: A. elicit


Question 4.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The prolonged illness left him totally . . . . . . .

A. enervated
B. invalid
C. indisposed
D. healthy

Ans: A. enervated


Question 5.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The artist had to _ a lot before __ recognized for his talent.

A. struggle, being
B. toil, he
C. practise, performing
D. effort, he was
E. strive, the

Ans: A. struggle, being


Question 6.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Please don’t _ when I am talking.

A. disrupt
B. interface
C. interrupt
D. disturb

Ans: C. interrupt


Question 7.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
His interest in the study of human behaviour is indeed very . . . . . .

A. strong
B. large
C. broad
D. vast
E. deep

Ans: E. deep


Question 8.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The poor ones continue to . . . . . . . out a living inspite of economic liberalisation in that country.

A. find
B. go
C. eke
D. bring
E. manage

Ans: C. eke


Question 9.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
They have decided to meet the Prime Minister in order to have their . . . . . . . . heard.

A. agony
B. apathy
C. woes
D. sorrow
E. sufferings

Ans: E. sufferings


Question 10.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
In the departmental inquiry, it was denied that the police had committed any . . . . . . on people under their custody.

A. injuries
B. crime
C. blunder
D. beatings
E. excesses

Ans: E. excesses


Question 11.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Family planning is essential for curbing the rapid . . . . . . . in population.

A. spread
B. increase
C. spurt
D. augment

Ans: B. increase


Question 12.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Prospective candidates have to prove that they have sufficient money to cover their . . . . . . . and tuition.

A. boarding
B. lodging
C. sustenance
D. maintenance

Ans: A. boarding


Question 13.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Most of the committee members _ in favour of the __ of a new dam in that village.

A. was, building
B. are, proposing
C. were, construction
D. not, assembly
E. still, breaking

Ans: C. were, construction


Question 14.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The pen __ mightier than the sword.

A. shall be
B. has
C. will be
D. is

Ans: D. is


Question 15.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Ravi’s behaviour is worthy of . . . . . . by all the youngsters.

A. trial
B. emulation
C. following
D. exploration
E. experiment

Ans: B. emulation


Question 16.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The speaker did not properly use the time as he went on . . . . . . . on one point alone.

A. dilating
B. devoting
C. deliberating
D. diluting
E. distributing

Ans: C. deliberating


Question 17.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The new industrial policy is a result of the confidence the government has in the . . . . . . . . of the Indian industry.

A. opinion
B. existence
C. status
D. maturity

Ans: D. maturity


Question 18.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Dowry is no longer permitted by law even in . . . . . . marriage.

A. love
B. conventional
C. natural
D. bigamous
E. polygamous

Ans: A. love


Question 19.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The government should provide attractive tax . . . . . . . to create the market for quality goods.

A. controls
B. incentives
C. revenues
D. structures

Ans: B. incentives


Question 20.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Planets move in elliptical . . . . . . round the sun.

A. figures
B. orbits
C. shapes
D. circles

Ans: B. orbits


Sentence Completion MCQs all set


We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Sentence Completion PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Sentence Completion Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.

Leave a Comment