Selecting Words Set – 6 Multiple Choice Questions

Question 1.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The man came in a van to …… the television set.

A. mend
B. reform
C. correct
D. alter

Ans: A. mend


Question 2.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
It being an …… issue, it is not correct to introduce questions of morality in to the debate.

A. moral
B. immoral
C. amoral
D. irrelevant

Ans: D. irrelevant


Question 3.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
It was indeed unreasonable …… him to leave this job and start business.

A. in
B. with
C. upon
D. of

Ans: D. of


Question 4.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
We had to pay more taxi fare because the driver brought us by a …… route.

A. circular
B. circumscribed
C. longest
D. circuitous

Ans: D. circuitous


Question 5.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Her parents will never give their …… to so much an unsuitable match.

A. acquiescence
B. consent
C. agreement
D. willingness

Ans: B. consent


Question 6.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The new education policy provides a useful …… for the planners to remove illiteracy.

A. breakup
B. breakthrough
C. breakaway
D. break-in

Ans: B. breakthrough


Question 7.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Namrata was found to …… the required qualifications for the job.

A. contain
B. disclose
C. posses
D. acquire

Ans: C. posses


Question 8.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The criminal seems to have acted in …… the three others.

A. collusion
B. coalition
C. collision
D. cohesion

Ans: A. collusion


Question 9.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Nobody can …… me to do anything which I do not want to do.

A. encourage
B. request
C. oppose
D. compel

Ans: D. compel


Question 10.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Natwarlal …… them all for a ride by producing false documents.

A. took
B. cheated
C. kept
D. let

Ans: A. took


Question 11.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
One major …… between the Election Commission and the Union Government related to the powers of the former in respect of the deployment of central police forces at places where are elections is held.

A. irritant
B. conflict
C. pain
D. culprit

Ans: B. conflict


Question 12.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
He was accused …… stealing his aunt’s necklace.

A. for
B. with
C. of
D. on

Ans: C. of


Question 13.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
He tried to …… himself against a horde of ruffians.

A. collect
B. save
C. support
D. defend

Ans: D. defend


Question 14.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
People who …… on horses usually lose in the end.

A. gamble
B. play
C. risk
D. place

Ans: A. gamble


Question 15.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Government buildings are …… on the Republic day.

A. enlightened
B. lightened
C. illuminated
D. glowed

Ans: C. illuminated


Question 16.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Soft minded individuals are …… to embrace all kinds superstitions.

A. disposed
B. eager
C. reluctant
D. prone

Ans: D. prone


Question 17.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
A sanguine outlook is associated with the ……

A. rationalist
B. socialist
C. philanthropist
D. optimist

Ans: D. optimist


Question 18.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
True brevity …… in saying only what needs to be said.

A. consists
B. depicts
C. portrays
D. resides

Ans: A. consists


Question 19.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
We shall not to be able to use your ability in court unless we can find someone to …… to statements.

A. corroborate
B. avouch
C. verify
D. approve

Ans: A. corroborate


Question 20.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
He knew everything better than anybody else, and it was an affront to his …… vanity that you should disagree with him.

A. overstrung
B. overweening
C. overwhelming
D. overwrought

Ans: A. overstrung


Selecting Words MCQs all set


We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Selecting Words PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Selecting Words Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.

Leave a Comment