Selecting Words Set – 5 Multiple Choice Questions

Question 1.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The old Nature versus …… debate regarding crime continues even today.

A. Man
B. Universe
C. Culture
D. Nurture

Ans: A. Man


Question 2.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
According to corporate circles data is pushing through the merger to create financially …… company in the processed foods business, the group’s thrust area for the 1990’s

A. acceptable
B. powerful
C. leading
D. straight

Ans: B. powerful


Question 3.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
About twenty clerks were made …… when the banks introduced computers.

A. dispensable
B. redundant
C. expandable
D. obsolete

Ans: B. redundant


Question 4.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
we had …… wonderful time at the party last night.

A. such a
B. so
C. such
D. very

Ans: A. such a


Question 5.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The stenographer is very efficient. He is …… to his firm.

A. a boon
B. a credit
C. a blessing
D. an asset

Ans: D. an asset


Question 6.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
His conduct is bad, and his honesty is not …… suspicion.

A. above
B. beyond
C. under
D. in

Ans: A. above


Question 7.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Health is too important to be ……

A. discarded
B. despised
C. detested
D. neglected

Ans: D. neglected


Question 8.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
He is too dull …… this problem.

A. solving
B. to solving
C. to solve
D. solves

Ans: C. to solve


Question 9.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The Sun …… at six this morning.

A. raised
B. rose
C. arose
D. aroused

Ans: B. rose


Question 10.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Indeed, all over the world, more and more people are …… coffee.

A. wanting
B. drinking
C. liking
D. partaking

Ans: B. drinking


Question 11.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
After the rain the weather …… and the sun came out.

A. cleared out
B. cleared up
C. cleared away
D. cleared off

Ans: B. cleared up


Question 12.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
An employment advertisement should …… the number of vacancies.

A. provide
B. specify
C. contain
D. declare

Ans: B. specify


Question 13.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
However, the group’s long-term strategy is to …… on core sector business connected with infrastructure and energy.

A. breed
B. develop
C. concentrate
D. depend

Ans: C. concentrate


Question 14.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
It is 14 years since i …… him.

A. have seen
B. had seen
C. saw
D. see

Ans: C. saw


Question 15.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
In hot weather I like lying in the …… of a tree.

A. shade
B. shelter
C. protection
D. shadow

Ans: A. shade


Question 16.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
He is the person who is …… to blame.

A. mostly
B. sure
C. most
D. bound

Ans: C. most


Question 17.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
That rule is applicable …… every one.

A. to
B. for
C. about
D. with

Ans: A. to


Question 18.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Like any other country India has its …… share of superstitions.

A. proper
B. abundant
C. fair
D. peculiar

Ans: C. fair


Question 19.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The building comprises …… sixty rooms.

A. of
B. onto
C. by
D. no preposition needed

Ans: D. no preposition needed


Question 20.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
When varun left the cocktail party he was as …… as a judge.

A. sober
B. drunk
C. brave
D. wise

Ans: D. wise


Selecting Words MCQs all set


We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Selecting Words PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Selecting Words Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.

Leave a Comment