Selecting Words Set – 3 Multiple Choice Questions

Question 1.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

Many of the advances of civilisation have been conceived by young people just on the …… of adulthood

A. boundary
B. threshold
C. peak
D. horizon

Ans: B. threshold


Question 2.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

He felt no …… as he plunged the knife into her back.

A. qualms
B. scruple
C. conscience
D. morals

Ans: A. qualms


Question 3.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

In our zeal for progress we should not …… executive with more power.

A. avoid
B. give
C. enhance
D. arm

Ans: D. arm


Question 4.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

…… The arrival of the police, nobody went near the victim.

A. Unless
B. Although
C. Even
D. Till

Ans: D. Till


Question 5.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

The parliament invested the new organisation …… judicial authority.

A. by
B. with
C. from
D. through

Ans: B. with


Question 6.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

Many …… decisions were taken at the meeting.

A. hectic
B. historic
C. historical
D. histrionic

Ans: B. historic


Question 7.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

Rama was so badly injured that he needed …… care in the hospital.

A. extensive
B. little
C. deep
D. intensive

Ans: D. intensive


Question 8.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

The English schemed to continue their rule in India by playing off one community …… the other.

A. before
B. upon
C. against
D. with

Ans: C. against


Question 9.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

Arti pulled a long …… when she was told that she could not go to Agra.

A. mouth
B. skirt
C. face
D. hand

Ans: C. face


Question 10.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

You haven’t had your lunch yet, …… you?

A. are
B. aren’t
C. have
D. haven’t

Ans: C. have


Question 11.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

You’ve only three months to complete the course, Don’t give …… now.

A. out
B. away
C. up
D. off

Ans: C. up


Question 12.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

When I was a child, I ……to school everyday instead going by cycle.

A. had walked
B. walked
C. have walked
D. have been walking

Ans: B. walked


Question 13.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

Owing to the power cut in the area, factories are being forced to …… men

A. throw away
B. send off
C. put off
D. lay off

Ans: D. lay off


Question 14.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

Those who persist in the endeavor at long last triumph …… the odds of life.

A. over
B. on
C. upon
D. about

Ans: A. over


Question 15.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

You cannot devise a method which …… all possibility of errors.

A. excludes
B. includes
C. avoids
D. ignores

Ans: A. excludes


Question 16.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

The passengers were afraid, but the captain …… them that there was no danger.

A. promised
B. assured
C. advised
D. counselled

Ans: B. assured


Question 17.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

Brothers must live in harmony. They must never fall ……

A. off
B. out
C. apart
D. away

Ans: B. out


Question 18.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

The manner in which bombs exploded in five trains with in a short span of time suggests that it is a part of a ……

A. game
B. conspiracy
C. villainy
D. sabotage

Ans: B. conspiracy


Question 19.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

The traveler slept under the …… shade of banyan tree.

A. cold
B. cool
C. cooling
D. dark

Ans: B. cool


Question 20.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

Farida sings very well and …… does salim.

A. even
B. too
C. also
D. so

Ans: D. so


Selecting Words MCQs all set


We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Selecting Words PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Selecting Words Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.

Leave a Comment