Selecting Words Set – 1 Multiple Choice Questions

Question 1.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Fate smiles …… those who untiringly grapple with stark realities of life.

A. with
B. over
C. on
D. round

Ans: B. over


Question 2.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Success in this examination depends …… hard work alone.

A. at
B. over
C. for
D. on

Ans: C. for


Question 3.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Rohan and Rohit are twin brothers, but they do not look ……

A. unique
B. different
C. likely
D. alike

Ans: D. alike


Question 4.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The paths of glory lead …… to the grave.

A. straight
B. but
C. in
D. directly

Ans: B. but


Question 5.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
I hate sitting …… him as he always smells of garlic.

A. besides
B. along
C. at
D. beside

Ans: D. beside


Question 6.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
I listened, but I had no idea what he was …… about.

A. saying
B. talking
C. telling
D. discussing

Ans: B. talking


Question 7.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
He …… in wearing the old fashioned coat in spite of his wife’s disapproval.

A. insists
B. persists
C. desists
D. resists

Ans: B. persists


Question 8.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
If you work beyond your capacity, you will naturally feel ……

A. drowsy
B. tired
C. confident
D. giddy

Ans: B. tired


Question 9.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The miser gazed …… at the pile of gold coins in front of him.

A. avidly
B. admiringly
C. thoughtfully
D. earnestly

Ans: A. avidly


Question 10.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
My uncle decided to take …… and my sister to the market.

A. I
B. mine
C. me
D. myself

Ans: C. me


Question 11.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
To err is …… to forgive divine.

A. beastly
B. human
C. inhuman
D. natural

Ans: B. human


Question 12.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The telephone …… several times before I answered it.

A. was ringing
B. has rung
C. had rung
D. would ring

Ans: C. had rung


Question 13.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Some regions of our country still remain …… to the average man.

A. inaccessible
B. impossible
C. impermeable
D. impenetrable

Ans: A. inaccessible


Question 14.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The car in which the minister was traveling …… with an accident.

A. hit
B. drove
C. crashed
D. met

Ans: D. met


Question 15.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
She …… a brief appearance at the end of party.

A. put on
B. put in
c . put across
D . put up

Ans: B. put in


Question 16.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
If you persists in telling lies to me I shall sue you …… slander.

A. to
B. on
C. for
D. with

Ans: C. for


Question 17.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Catching the earlier train will give us the …… to do some shopping.

A. chance
B. luck
C. possibility
D. occasion

Ans: A. chance


Question 18.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
If you smuggle goods into the country, they may be …… by the customs authority.

A. possessed
B. punished
C. confiscated
D. fined

Ans: C. confiscated


Question 19.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The ruling party will have to put its own house …… order.

A. in
B. on
C. to
D. into

Ans: A. in


Question 20.

Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
He passed the examination in the first class because he ……

A. was hard working for it
B. worked hardly for it
C. had worked hard for it
D. was working hard for it

Ans: C. had worked hard for it


Selecting Words MCQs all set


We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Selecting Words PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Selecting Words Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.

Leave a Comment