Remote Sensing Civil Engineering MCQ – Set 03

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Crop Acreage and Production Estimation (CAPE) was funded and taken up in 1983 by:

(A) USA
(B) European Union
(C) Russia
(D) India

Answer: (D) India


Q2. Electromagnetic spectrum contains:

(A) Gamma rays (wave length < 10-10 m)
(B) Ultraviolet rays (wave length < 10-6 m)
(C) Infrared rays (wave length < 10-4 m)
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q3. Pick up the correct statement from the following:

(A) The refractive index of a medium varies according to the wavelength of the radiation
(B) The variation of the refractive index with wave length, is called dispersion
(C) The splitting of colors of white light by passing through a prism is caused due to dispersion
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q4. ‘A time varying electric field produces a magnetic field.’ This phenomenon is called:

(A) Hertz’s law
(B) Ampere Maxwell’s law
(C) Faraday’s law
(D) Kirchoff’s law

Answer: (B) Ampere Maxwell’s law


Q5. Which one of the following quantities forms the basis of radiometry?

(A) Radiant energy (Q)
(B) Radiant flux (φ)
(C) Radiant intensity (I)
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q6. While propagating through homogeneous, isotropic media,

(A) Directions of both the fields are orthogonal
(B) Both the fields are at right angles to the direction of propagation
(C) Both (a) and (b)
(D) Neither (a) nor (b)

Answer: (C) Both (a) and (b)


Q7. The changes in the reflectivity/emissivity with time, is called:

(A) Spectral variation
(B) Spatial variation
(C) Temporal variation
(D) None of these

Answer: (C) Temporal variation


Q8. According to the Snell’s law if an electromagnetic wave is incident in a medium (refractive index n1) on another medium (refractive index m2);

(A) The angle of incidence is equal to the angle of refraction
(B) The angle of refraction (θr) is given by sin θ₂ = (n₁/n₂) sin θi
(C) Both (a) and (b)
(D) Neither (a) nor (b)

Answer: (B) The angle of refraction (θr) is given by sin θ₂ = (n₁/n₂) sin θi


Q9. The arrangement of terrain features which provides attributes: the shape, size and texture of objects, is called:

(A) Spectral variation
(B) Spatial variation
(C) Temporal variation
(D) None of these

Answer: (B) Spatial variation


Q10. Which one of the following statements is correct?

(A) Snow albedo falls at all wave length with the increase of grain size
(B) The effect of grain size on reflection is maximum in the near-IR region
(C) The effect of grain size on reflection is low in the visible region of the spectrum
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q11. The refractive index of the ocean water:

(A) Increases with salinity
(B) Increases with temperature
(C) Decreases with salinity
(D) Decreases with temperature

Answer: (A) Increases with salinity


Q12. Which one of the following errors is produced by platform characteristics of the sensor?

(A) Altitude variation
(B) Altitude
(C) Orbit drift
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q13. Due to perturbation of the orbit, satellite orbit parameters are frequently updated on measurements carried out by its

(A) Six ground stations
(B) Five ground stations
(C) Four ground stations
(D) Three ground stations

Answer: (B) Five ground stations


Q14. Pick up the correct definition from the following with response to GIS.

(A) Common boundary between two areas of a locality is known as adjacency
(B) The area features which are wholly contained within another area feature, is known so containment
(C) The geometric property which describes the linkage between line features is defined as connectivity
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q15. Pick up the correct statement from the following:

(A) When the electric field oscillates in the direction of the electric vector, a plane polarised wave is formed
(B) When the electric vector is in the plane of incidence, vertical polarisation is formed
(C) When the electric vector is at right angles to the plane of incidence, horizontal polarization wave is formed
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Elements of Remote Sensing MCQs all set-

We hope the given Elements of Remote Sensing Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment