RCC Design & Concrete Technology Objective Questions – Set 16

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Poisson’s ratio for concrete

(A) Remains constant
(B) Increases with richer mixes
(C) Decreases with richer mixes
(D) None of the above

Answer: (B) Increases with richer mixes


Q2. The minimum cover to the ties or spirals should not be less than

(A) 15 mm
(B) 20 mm
(C) 25 mm
(D) 50 mm

Answer: (C) 25 mm


Q3. In reinforced concrete footing on soil, the minimum thickness at edge should not be less than

(A) 100 mm
(B) 150 mm
(C) 200 mm
(D) 250 mm

Answer: (B) 150 mm


Q4. Shrinkage in concrete can be reduced by using

(A) Low water cement ratio
(B) Less cement in the concrete
(C) Proper concrete mix
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. According to Water-Cement Ratio Law, the strength of workable plastic concrete

(A) Depends upon the amount of water used in the mix
(B) Does not depend upon the quality of cement mixed with aggregates
(C) Does not depend upon the quantity of cement mixed with aggregates
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. For preparing a test-specimen, it is necessary

(A) To mix cement and fine aggregate by dry hand
(B) To mix coarse aggregates
(C) To mix water to the cement, fine aggregates and coarse aggregates
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. The shuttering of a hall measuring 4 m × 5 m, can be removed after

(A) 5 days
(B) 7 days
(C) 10 days
(D) 14 days

Answer: B) 7 days


Q8. Sands of zone-I are:

(A) Course
(B) Medium
(C) Medium to fine
(D) Fine

Answer: (A) Course


Q9. For a good concrete

(A) Aggregates should be hard and durable
(B) Water should be free from organic materials
(C) Cement should be sufficient to produce the required strength
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q10. The approximate value of the ratio between direct tensile strength and flexural strength is

(A) 0.33
(B) 0.5
(C) 0.75
(D) 1.0

Answer: (B) 0.5


Q11. According to Whitney’s theory, ultimate strain of concrete is assumed to be

(A) 0.03 %
(B) 0.1 %
(C) 0.3 %
(D) 3 %

Answer: (C) 0.3 %


Q12. The design yield stress of steel according to IS: 4561978 is:
(Where fy is the characteristic yield strength of steel)

(A) 0.37 fy
(B) 0.57 fy
(C) 0.67 fy
(D) 0.87 fy

Answer: (D) 0.87 fy


Q13. An aggregate is said to be flaky if its least dimension is less than

(A) 1/5th of mean dimension
(B) 2/5th of mean dimension
(C) 3/5th of mean dimension
(D) 4/5th of mean dimension

Answer: (C) 3/5th of mean dimension


Q14. The condition not applicable to water cement ratio law, is

(A) Internal moisture conditions on hydration continue till complete strength is gained
(B) Concrete specimens may be tested at any temperature
(C) Concrete specimens need be of same age
(D) Concrete specimens need be of same size

Answer: (B) Concrete specimens may be tested at any temperature


Q15. The process of hardening the concrete by keeping its surface moist is known

(A) Placing
(B) Wetting
(C) Curing
(D) Compacting

Answer: (C) Curing


Concrete Technology and Design MCQ with Answers


We hope the given Concrete Technology and Design MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Concrete Technology and Design MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment