Physics MCQs Set – 9

Question 1.

Friction can be reduced by changing from

A. Static to Dynamic
B. Rolling to Sliding
C. Dynamic to Static
D. Sliding to Rolling

Ans: D. Sliding to Rolling


Question 2.

Vehicle tyres are inflated properly

A. To ensure smooth running.
B. To allow the vehicle to take more load.
C. To avoid skidding and to minimise friction
D. To go fast and save fuel.

Ans: C. To avoid skidding and to minimise friction


Question 3.

In a railway track, two rails are joined end to end with a gap in between them because

A. Steel can be saved
B.Accidents due to contraction in winter can be avoided
C. Air-gaps are necessary for bearing the weight of running train
D. Accidents due to expansion in summer can be avoided

Ans: D. Accidents due to expansion in summer can be avoided


Question 4.

Which of the following is arranged in order of decreasing conductivity?

A. Copper, Aluminium, Steel, Silver
B. Aluminium, Silver, Copper, Steel
C. Copper, Silver, Aluminium, Steel
D. Silver, Copper, Aluminium, Steel

Ans: D. Silver, Copper, Aluminium, Steel


Question 5.

It is more difficult to walk on ice than on a concrete road because

A. There is very little friction between the ice and feet pressing it
B. Ice is soft when compared to concrete
C. There is more friction between the ice and feer
D. None of these

Ans: A. There is very little friction between the ice and feet pressing it


Question 6.

Friction is caused by the __ on the two surfaces in contact.

A. Irregularities
B. Smoothness
C. Densities
D. Gaps

Ans: A. Irregularities


Question 7.

Air coolers are more suitable for

A. Hot and humid climate
B. Hot and dry climate
C. Cool and humid climate
D. Cool and dry climate

Ans: B. Hot and dry climate


Question 8.

Every hot object emits __

A. X–rays
B. Visible light
C. Infrared rays
D. Ultraviolet rays

Ans: C. Infrared rays


Question 9.

A ball rolling along the ground gradually slows down and finally comes to rest is due to __

A. Friction
B. Magnetic force
C. Electrostatic force
D. Muscular force

Ans: A. Friction


Question 10.

Ball bearings are used in cycles, scooters etc to

A. Increase the friction between the wheel and the axle
B. Reduce the friction between the wheel and the axle
C. Reduce the friction between ground and the whee
D. None of the above

Ans: B. Reduce the friction between the wheel and the axle


Question 11.

We feel cool when we sit near the fan, this is because

A. Fan gives cool air.
B. Fan cools surrounding air.
C. Air vapourises the sweat on our body.
D. We feel cool when air touches the body.

Ans: C. Air vapourises the sweat on our body.


Question 12.

Which metal is the best conductor of heat?

A. Silver
B. Gold
C. Copper
D. All of the above

Ans: C. Copper


Question 13

Frictional force acts in

A. The same direction as the motion
B. The opposite direction of the motion
C. All the directions
D. Upward direction

Ans: B. The opposite direction of the motion


Question 14.

The force of friction between two surfaces will increase if:

A. A layer of lubricant is kept between the two surfaces
B. The two surfaces are pressed harder
C. Air gap is created between the two surfaces
D. Irregularities on both the surfaces are removed

Ans: B. The two surfaces are pressed harder


Question 15.

When hot-water is sprinkled on a hotter glass tumbler, it breaks because

A. Glass suddenly expands
B. Glass suddenly contracts
C. Water evaporates
D. Glass reacts chemically with water

Ans: B. Glass suddenly contracts


Question 16.

When hot liquid is poured into a thick glass tumbler, it cracks because glass :

A. Is a bad conductor of heat so only inner surface expands
B. Has high temperature coefficient of expansion
C. Has a very low specific heat
D. Has low temperature coefficient of expansion

Ans: A. Is a bad conductor of heat so only inner surface expands


Question 17.

The force which makes a vehicle to stop when break is applied is called

A. Gravitational force
B. Vanderwalls force
C. Frictional force
D. Covalant force

Ans: C. Frictional force


Question 18.

Rolling friction is caused by __

A. Non-elastic effects
B. Gravity
C. Power dissipation
D. Buoyancy

Ans: A. Non-elastic effects


Question 19.

A gap is left between two rails of a railway track to accommodate…… of the metal.

A. Areal expansion
B. Volume expansion
C. Linear expansion
D. Apparent expansion

Ans: C. Linear expansion


Question 20.

Mud houses are cooler in summers and warmer in winters as compared to brick houses because

A. Mud is a good conductor
B. Mud is a bad conductor
C. Mud is a poor insulator
D. Evaporation of water causes cooling in summers and sunlight coming through holes causes warming in winters

Ans: B. Mud is a bad conductor


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment