Physics MCQs Set – 8

Question 1.

Energy per unit volume is dimensionally equal to

Ans: A. Pressure


Question 2.

The boiling point of water depends upon the

A. Atmospheric pressure
B. Volume
C. Density
D. Mass

Ans: A. Atmospheric pressure


Question 3.

The unit of force is a

A. Derived Unit
B. Basic Unit
C. Fundamental Unit
D. None of the above

Ans: A. Derived Unit


Question 4.

To open a door easily, the handle should be fixed

A. Near the hinges
B. Away from mid-point opposite to hinges
C. In the middle
D. None of these

Ans: D. None of these


Question 5.

One bar is equal to

A. 103 Pa
B. 106 Pa
C. 105 Pa
D. 104 Pa

Ans: C. 105 Pa


Question 6.

Atmospheric pressure exerted on earth is due to

A. Gravitational pull
B. Rotation of earth
C. Revolution of earth
D. Uneven heating of earth

Ans: A. Gravitational pull


Question 7.

Water boils at a lower temperature on the hills because

A. It is cold on the hills
B. There is less carbon dioxide on the hills
C. There is a decrease in air pressure on the hills
D. There is less oxygen

Ans: C. There is a decrease in air pressure on the hills


Question 8.

Pressure Cooker cooks faster because

A. Boiling point decreases with rise of pressure
B. It cooks the food at low pressure
C. Higher temperature is attained for cooking
D. The material of the cooker is a good conductor

Ans: C. Higher temperature is attained for cooking


Question 9.

What is the SI unit of Force?

A. Pascal
B. Boyle
C. Newton
D. Watt

Ans: C. Newton


Question 10.

The force exerted by a magnet is an example of __

A. Non-contact force
B. Muscular force
C. Contact force
D. Electrostatic force

Ans: A. Non-contact force


Question 11.

In a particular system, the units of length, mass and time are chosen to be 10 cm, 10 g and 0.1 s respectively. The unit of force in this system will be equivalent to

A. 0.1 N
B. 1 N
C. 10 N
D. 100 N

Ans: A. 0.1 N


Question 12.

What measures Air pressure?

A. Barkometer
B. Bolometer
C. Spectrometer
D. Barometer

Ans: D. Barometer


Question 13.

A man standing close to the platform at a railway station experiences a pulling force towards a fast moving train because of __ .

A. Gravitational force between train and man
B. Illusion of the man
C. The centripetal force
D. Pressure difference due to fast moving air in between

Ans: D. Pressure difference due to fast moving air in between


Question 14.

The weakest of all fundamental forces is

A. Gravitational force
B. Electrostatic force
C. Magnetic force
D. Nuclear force

Ans: A. Gravitational force


Question 15.

The rice is cooked more quickly in a pressure cooker because

A. It is covered.
B. Less quantity of water is used.
C. None of these
D. Water boils at a higher temperature under pressure.

Ans: D. Water boils at a higher temperature under pressure.


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment