Physics MCQs Set – 7

Question 1.

In which form is the supplied heat energy stored during change in temperature of substance?

A. Heat energy
B. Kinetic energy
C. Potential energy
D. Both kinetic and potential energy

Ans: B. Kinetic energy


Question 2.

Rate of doing work is called

A. Capacity
B. Energy
C. Power
D. Current

Ans: C. Power


Question 3.

The rotational effect of a force on a body about an axis of rotation is described in terms of

A. Centre of gravity
B. Centripetal force
C. Centrifugal force
D. Moment of force

Ans: D. Moment of force


Question 4.

The wall of a dam is broader at the base

A. Because streamlining is required
B. To withstand pressure that increases with depth
C. To withstand pressure that increases in a horizontal plane
D. To withstand pressure that is increased with atmospheric pressure

Ans: B. To withstand pressure that increases with depth


Question 5.

What is another name for energy of motion?

A. Motional energy
B. Potential energy
C. Kinetic energy
D. Rotational energy

Ans: C. Kinetic energy


Question 6.

The energy associated with motion is called

A. Potential energy
B. Kinetic energy
C. Both A & B
D. None of the above

Ans: B. Kinetic energy


Question 7.

At hill stations, the boiling point of water will be

A. Same as at sea level
B. Less than that at sea level
C. More than that at sea level
D. Equal to the melting point of ice

Ans: B. Less than that at sea level


Question 8.

It is easy to burst a gas-filled balloon with a needle than with a nail. It is because

A. Nail is more longer than needle.
B. Nail exerts more pressure than needle on the balloon.
C. Needle exerts more pressure than nail on the balloon.
D. Gas is reactive with the needle.

Ans: C. Needle exerts more pressure than nail on the balloon.


Question 9.

The rate at which energy is transferred is called

A. Power
B. Watt
C. Volt
D. Potential

Ans: A. Power


Question 10.

The boiling point of water decreases at higher altitudes is due to

A. Low temperature
B. Low atmospheric pressure
C. High temprature
D. High atmospheric pressure

Ans: B. Low atmospheric pressure


Question 11.

Instrument used to measure the force and velocity of the wind is

A. Ammeter
B. Anemometer
C. Altimeter
D. Audiometer

Ans: B. Anemometer


Question 12.

The force exerted on an object is 200 N and its mass is 100 kg. Find the acceleration of the object.

A. 2 m/s
B. 2 m
C. 2 m/sq.s
D. 2 s

Ans: C. 2 m/sq.s


Question 13.

An object with a mass of 22 kg moving with a velocity of 5 m/s possesses a kinetic energy of :

A. 275 J
B. 110 J
C. 2750 J
D. 110 J

Ans: A. 275 J


Question 14.

At boiling point of liquids, its

A. Temperature increases
B. Atmospheric pressure increases
C. Temperature remains constant
D. Vapour pressure decreases

Ans: C. Temperature remains constant


Question 15.

When pressure is increased the melting point of ice

A. Increases
B. Does not change
C. Decreases
D. Depends on the impurities in the ice

Ans: C. Decreases


Question 16.

The spokes used in the wheel of a bicycle increase its

A. Moment of inertia
B. Velocity
C. Acceleration
D. Momentum

Ans: A. Moment of inertia


Question 17.

In which of the following processes is energy released ?

A. Respiration
B. Photosynthesis
C. Ingestion
D. Absorption

Ans: A. Respiration


Question 18.

Contact force is another name for __

A. Friction
B. Magnetic force
C. Electrostatic force
D. Muscular force

Ans: D. Muscular force


Question 19.

The wall of a dam is made thicker at the bottom than at the top because the pressure exerted by the water on the wall

A. Depends on the thickness of the wall
B. Increases with height of the wall
C. Increases with depth of the wall
D. Depends on the area of the wall

Ans: C. Increases with depth of the wall


Question 20.

It is difficult to cook rice

A. At the top of a mountain
B. At the sea level
C. Under a mine
D. Same anywhere

Ans: A. At the top of a mountain


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment