Physics MCQs Set – 6

Question 1.

The best conductor of electricity among the following is :

A. Copper
B. Iron
C. Aluminium
D. Silver

Ans: D. Silver


Question 2.

Lightning is produced when

A. Similar charges of electricity rush towards each other and then get repelled
B. Clouds strike against impurities in air and the friction burns up these impurities
C. Strong opposite charges in different clouds break down the resistance offered by the intervening air
D. Water vapour produces electricity in the clouds

Ans: C. Strong opposite charges in different clouds break down the resistance offered by the intervening air


Question 3.

Pure water is bad conductor of electricity because it is

A. Feebly ionized
B. Not volatile
C. A very good solvent
D.A non-polar solvent

Ans: A. Feebly ionized


Question 4.

Fuse wire is made of an alloy of

A. Tin and Lead
B. Tin and Copper
C. Lead and Copper
D. Copper and Silver

Ans: A. Tin and Lead


Question 5.

Kilowatt-hour is the unit of :

A. Energy
B. Power
C. Force
D. Momentum

Ans: A. Energy


Question 6.

The metal used to make lightning conductors is

A. Iron
B. Aluminium
C. Copper
D. Zinc

Ans: C. Copper


Question 7.

The metal whose electrical conductivity is more, is

A. Copper
B. Aluminium
C. Silver
D. Lead

Ans: C. Silver


Question 8.

In the electrical circuit of a house, the fuse acts as

A. A load
B. A thermopile
C. A safety device
D. A step down device

Ans: C. A safety device


Question 9.

Copper wires are generally used for electrical power transmission instead of iron wire because :

A. Copper is cheaper than iron
B. Copper is lighter than iron
C. Copper is a better conductor of electricity than iron
D. Copper can take higher power than iron

Ans: C. Copper is a better conductor of electricity than iron


Question 10.

Good conductor of electricity is

A. Dry air
B. Paper
C. Kerosene
D. Graphite

Ans: D. Graphite


Question 11.

Which of the following is a conductor of electricity ?

A. Rubber
B. Pure water
C. Salt water
D. Benzene

Ans: C. Salt water


Question 12.

The nature of fuse wire is

A. High resistance and low melting point.
B. High resistance and high melting point.
C. Low resistance and high melting point.
D. Low resistance and low melting point.

Ans: A. High resistance and low melting point.


Question 13.

The earth-wire of a cable is connected to

A. The outer metallic body of the appliance
B. The fuse of the appliance
C. The filament of the appliance
D. Short circuitry of the appliance

Ans: B. The fuse of the appliance


Question 14.

One Kilowatt hour is equal to –

A. 3.6 Mega Joule
B. 3.8 Mega Joule
C. 3.2 Mega Joule
D. 4.0 Mega Joule

Ans: A. 3.6 Mega Joule


Question 15.

A bird sitting on a high tension electric wire does not get electrocuted because

A. It has high resistance
B. The body is earthed
C. It does not form a closed path for the flow of current
D. Its feet are good insulators

Ans: C. It does not form a closed path for the flow of current


Question 16.

Which of these is exhibiting kinetic energy?

A. An archer with a flexed bow
B. A person sitting on a couch while watching TV
C. A space station orbiting Earth
D. All of the above

Ans: C. A space station orbiting Earth


Question 17.

Lightning is caused due to

A. Electric power
B. Electric discharge
C. Electric leak
D. Electric pressure

Ans: B. Electric discharge


Question 18.

Materials that usually are good conductors of electricity?

A. Aluminium
B. Lead
C. Nickel
D. Wood

Ans: A. Aluminium


Question 19.

The fuse in our domestic electric circuit melts when there is a high rise in

A. Inductance
B. Current
C. Resistance
D. Capacitance

Ans: B. Current


Question 20.

An object having the capability to do work is said to possess

A. Inertia
B. Force
C. Pressure
D. Energy

Ans: D. Energy


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment