Physics MCQs Set – 5

Question 1.

It is easier to roll a barrel full of coal tar than to pull it because

A. the full weight of the barrel comes into play when it is pulled
B. the rolling friction is much less than the sliding friction
C. more surface area of the barrel is in contact with the road when it is pulled
D. coal tar is a liquid and it flows in the barrel when it is rolled

Ans: B. the rolling friction is much less than the sliding friction


Question 2.

Which tube used to produce X-ray?

A. Coolidge tube
B. X-ray tube
C. Roentgen
D. None of these

Ans: A. Coolidge tube


Question 3.

What is the value of 1 kW = ?

A. 1000 W
B. 10 W
C. 100 W
D. 10000 W

Ans: A. 1000 W


Question 4.

The fuse in an electric circuit is connected in

A. Series with neutral
B. Parallel to live
C. Parallel to neutral
D. Series with live

Ans: D. Series with live


Question 5

Minimum number of unequal vectors which can give zero resultant are

A. two
B. three
C. four
D. more than four

Ans: B. three


Question 6.

A Fuse wire is characterised by

A. High resistance and low melting point
B. High resistance and high melting point
C. Low resistance and high melting point
D. Low resistance and low melting point

Ans: A. High resistance and low melting point


Question 7.

The electric current in a metal wire is due to the flow of –

A. Electrons
B. Protons
C. Ions
D. Holes

Ans: A. Electrons


Question 8.

Working of safety fuses depends upon

  1. magnetic effect of the current
  2. chemical effect of the current
  3. magnitude of the current
  4. heating effect of the current
    Select the correct answer using the code given below.

A. 1, 2, 3 and 4
B. 1, 2 and 3 only
C. 3 and 4 only
D. 4 only

Ans: C. 3 and 4 only


Question 9.

Intensity of sound has

A. an object existence
B. a subject existence
C. no existence
D. both subjective and objective existence

Ans: A. an object existence


Question 10.

When the main switch of the house is put off it disconnects the

A. Live wire only
B. Live wire and the earth wire
C. Live wire and the neutral wire
D. Earth wire and the neutral wire

Ans: C. Live wire and the neutral wire


Question 11.

An electric fuse is based on

A. The chemical effect of the current
B. The magnetic effect of the current
C. The heating effect of the current
D. All of the above

Ans: C. The heating effect of the current


Question 12.

During thunderstorm you are travelling in a car. To protect yourself from the lightning you will have to

A. Remain in the car
B. Get out of the car and lie flat in the ground
C. Abandon the car and take shelter under a nearby tree
D. Touch the nearest electric pole

Ans: A. Remain in the car


Question 13.

Rain is falling vertically downwards. To a man running east-wards, the rain will appear to be coming from

A. east
B. west
C. northeast
D. southeast

Ans: A. east


Question 14.

Electric power is measured in units of

A. Volt
B. Joule
C. Watt
D. Ampere

Ans: C. Watt


Question 15.

Metals are good conductors of electricity because

A. The atoms are lightly packed
B. They contain free electrons
C. They have high melting point
D. All the above

Ans: B. They contain free electrons


Question 16.

The unit of electrical power is

A. Bolt
B. Watt
C. Kilowatt hour
D. Ampere

Ans: B. Watt


Question 17.

An aeroplane is flying horizontally with a velocity of 600 km/h and at a height of 1960 m. When it is vertically at a point A on the ground a bomb is released from it. The bomb strikes the ground at point B. The distance AB is

A. 1200 m
B. 0.33 km
C. 3.33 km
D. 33 km

Ans: C. 3.33 km


Question 18.

Find the current (in A) when a charge of 500 Coulomb flows in 25 seconds.

A. 12500
B. 20
C. 40
D. 6250

Ans: B. 20


Question 19

Find the current (in A) when a charge of 1200C flows in 6 seconds.

A. 7200
B. 200
C. 100
D. 3600

Ans: B. 200


Question 20.

Safety fuse wire used in domestic electrical appliances is made of metal of low

A. Resistance
B. Melting point
C. Specific gravity
D. Conductance

Ans: B. Melting point


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment