Physics MCQs Set – 4

Question 1.

ML2T-2 is the dimensional formula for

A. moment of inertia
B. pressure
C. elasticity
D. couple acting on a body

Ans: D. couple acting on a body


Question 2.

In which of the following industries is mica as a raw material?

A. Cement
B. Glass and Pottery
C. Iron and Steel
D. Electrical

Ans: D. Electrical


Question 3.

Solar eclipse will take place when

A. the sun is between the moon and the earth
B. the earth is between the moon and the sun
C. the moon is between the sun and the earth
D. the moon does not lie on the line joining the sun and the earth

Ans: C. the moon is between the sun and the earth


Question 4.

Radiocarbon dating technique is used to estimate the age of

A. rocks
B. monuments
C. soil
D. fossils

Ans: D. fossils


Question 5.

Isotopes of an element contain

A. the same number of protons but different number of neutrons
B. the same number of neutrons but different number of protons
C.equal number of protons and electrons
D. equal number of nucleons

Ans: A. the same number of protons but different number of neutrons


Question 6.

Identify the vector quantity from the following

A. Heat
B. Angular momentum
C. Time
D. Work

Ans: B. Angular momentum


Question 7.

One watt-hour is equivalent to

A. 6.3 x 103 J
B. 6.3 x 10-7 J
C. 3.6 x 103 J
D. 3.6 x 10-3 J

Ans: C. 3.6 x 103 J


Question 8.

Large astronomical telescopes always use as objective

A. lens
B. mirror
C. combinations of lenses
D. None of the above

Ans: C. combinations of lenses


Question 9.

Sir C.V. Raman was awarded Nobel Prize for his work connected with which of the following phenomenon of radiation?

A. Scattering
B. Diffraction
C. Interference
D. Polarization

Ans: A. Scattering


Question 10.

One should not connect a number of electrical appliances to the same power socket because

A. this can damage the appliances due to overloading
B. this can damage the domestic wiring due to overloading
C. this can damage the electrical meter
D. the appliance will not get full voltage

Ans: B. this can damage the domestic wiring due to overloading


Question 11.

Rainbow is produced when sunlight fall on drops of rain. Which of the following physical phenomena are responsible for this?

I.Diffusion
II.Refraction
III.Internal reflection
A. I, II and III
B. I and II
C. II and III
D. I and III

Ans: C. II and III


Question 12.

Natural radioactivity was discovered by

A. Marie Curie
B. Ernest Rutherfor
C. Henri Becquerel
D. Enrico Fermi

Ans: C. Henri Becquerel


Question 13.

Planets are

A. luminous heavenly bodies revolving around a star
B. non-luminous heavenly bodies
C. luminous heavenly bodies that twinkle
D. luminous heavenly bodies that do not twinkle

Ans: B. non-luminous heavenly bodies


Question 14.

One nanometer is equal to

A. 10-6m
B. 10-8m
C. 10-9m
D. 10-5m

Ans: C. 10-9m


Question 15.

Mica is used in electrical appliances such as electric iron because mica is

A. a good conductor of heat but a bad conductor of electricity
B. a bad conductor of heat but a good conductor of electricity
C. a good conductor of heat as well as electricity
D. a bad conductor of heat as well as electricity

Ans: A. a good conductor of heat but a bad conductor of electricity


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment