Physics MCQs Set – 2

Question 1.

Sound waves in air are

A. transverse
B. longitudinal
C. electromagnetic
D. polarised

Ans: B. longitudinal


Question 2.

Lux is the SI unit of

A. intensity of illumination
B. luminous efficiency
C. luminous flux
D. luminous intensity

Ans: A. intensity of illumination


Question 3.

Sound of frequency below 20 Hz is called

A. audio sounds
B. infrasonic
C.ultrasonic
D. supersonics

Ans: B. infrasonic


Question 4.

Moment of inertia is:

A. Vector
B. Scalar
C. Phasor
D. Tensor

Ans: D. Tensor


Question 5.

Magnetism at the centre of a bar magnet is

A. minimum
B. maximum
C. zero
D. minimum or maximum

Ans: C. zero


Question 6.

On a rainy day, small oil films on water show brilliant colours. This is due to

A. dispersion
B. interference
C. diffraction
D. polarization

Ans: B. interference


Question 7.

On a clean glass plate a drop of water spreads to form a thin layer whereas a drop of mercury remains almost spherical because:

A. mercury is a metal.
B. density of mercury is greater than that of water.
C. cohesion of mercury is greater than its adhesion with glass.
D. cohesion of water is greater than its adhesion with glass.

Ans: C. cohesion of mercury is greater than its adhesion with glass.


Question 8.

Of the following natural phenomena, tell which one known in Sanskrit as ‘deer’s thirst’?

A. Rainbow
B. Earthshine
C. Halo
D. Mirage

Ans: D. Mirage


Question 9.

It is more difficult to walk on a sandy road than on a concrete road because

A. sand is soft and concreter is hard.
B. the friction between sand and feet is less than that between concrete and feet.
C. the friction between sand and feet is more than that between concrete and feet.
D. the sand is grainy but concrete is smooth.

Ans: B. the friction between sand and feet is less than that between concrete and feet.


Question 10.

Point A is at a lower electrical potential than point B. An electron between them on the line joining them will

A. Move towards A
B. Move towards B
C. Move at right angles to the line joining A and B
D. Remain at rest

Ans: B. Move towards B


Question 11.

Suitable impurities are added to a semiconductor depending on its use. This is done in order to

A. increase its life
B. enable it to withstand higher voltages
C. increase its electrical conductivity
D. increase its electrical resistivity

Ans: C. increase its electrical conductivity


Question 12.

Inside an aeroplane, flying at a high altitude,

A. the pressure is the same as that outside.
B. normal atmospheric pressure is maintained by the use of air pumps.
C. the pressure inside is less than the pressure outside.
D. normal humidity and partial vacuum are maintained.

Ans: B. normal atmospheric pressure is maintained by the use of air pumps.


Question 13.

Find the maximum velocity for the overturn of a car moving on a circular track of radius 100 m. The co-efficient of friction between the road and tyre is 0.2

A. 0.14 m/s
B. 140 m/s
C. 1.4 km/s
D. 14 m/s

Ans: D. 14 m/s


Question 14.

Materials for rain-proof coats and tents owe their water-proof properties to

A. surface tension
B.viscosity
C. specific gravity
D. elasticity

Ans: A. surface tension


Question 15.

Stars twinkle because

A. the intensity of light emitted by them changes with time.
B. the distance of the stars from the earth changes with time.
C. the refractive index of the different layers of the earth’s atmosphere changes continuously.
D. None of these

Ans: C. the refractive index of the different layers of the earth’s atmosphere changes continuously.


Question 16.

Sound travels with a different speed in media. In what order does the velocity of sound increase in these media?

A. Water, iron and air
B. Iron, air and water
C. Air, water and iron
D. Iron, water and air

Ans: C. Air, water and iron


Question 17.

Of the following properties of a wave, the one that is independent of the other is its

A. amplitude
B. velocity
C. wavelength
D. frequency

Ans: A. amplitude’


Question 18.

RADAR is used for:

A. locating submerged submarines.
B. receiving a signals in a radio receiver.
C. locating geostationary satellites.
D. detecting and locating the position of objects such as Aeroplanes.

Ans: D. detecting and locating the position of objects such as Aeroplanes.


Question 19.

It takes much longer to cook food in the hills than in the plains, because

A. in the hills the atmospheric pressure is lower than that in the plains and therefore water boils at a temperature lower than 100oC causing an increase in cooking time
B. due to low atmospheric pressure on the hills, the water boils at a temperature higher than 100oC and therefore water takes longer to boil
C. in the hills the atmospheric density is low and therefore a lot of heat is lost to the atmosphere
D. in the hills the humidity is high and therefore a lot of heat is absorbed by the atmosphere leaving very little heat for cooking

Ans: A. in the hills the atmospheric pressure is lower than that in the plains and therefore water boils at a temperature lower than 100oC causing an increase in cooking time


Question 20.

One thousand microns is equal to

A. 10-3m
B. 10-6m
C. 10-9m
D. 10-12m

Ans: A. 10-3m


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment