Physics MCQs GK objective Questions GK test Set -18

Question 1.

Heat is transmitted from higher temperature to lower temperature through the actual motion of the molecules in

A. Conduction
B. Convection
C. Radiation
D. Both conduction and convection

Ans: B. Convection


Question 2.

When a bullet is fired from a gun

A. The gun moves forward
B. The gun jumps up
C. The gun does not move
D. The gun recoils with the same momentum as the bullet

Ans: D. The gun recoils with the same momentum as the bullet


Question 3.

When a card placed over a tumbler is flicked with the finger, the coin placed over it falls in the tumbler.

A. Law of conservation of energy
B. Newton’s third law of motion
C. Law of Inertia
D. Law of conservation of momentum

Ans: C. Law of Inertia


Question 4.

Energy travels from Sun to Earth through

A. Conduction
B. Convection
C. Radiation
D. Modulation

Ans: C. Radiation


Question 5.

The inability of a body to change its state of rest or uniform motion along a straight line is called its

A. Momentum
B. Velocity
C. Acceleration
D. Inertia

Ans: D. Inertia


Question 6.

According to the Second Law of Motion, for a given force, acceleration is inversely proportional to the __ of an object.

A. Density
B. Volume
C. Force
D. Mass

Ans: D. Mass


Question 7.

Which best describes how air moves during convection?

A. Cool air falls down
B. Warm air falls down
C. Cool air is replaced by warm air
D. Air always falls down

Ans: A. Cool air falls down


Question 8.

The moment of inertia of a body does not depend upon its

A. Axis of rotation
B. Angular velocity
C. Form of mass
D. Distribution of mass

Ans: B. Angular velocity


Question 9.

Why does a cannon recoil after firing ?

A. Conservation of energy
B. Backward thrust of gases produced
C. Newton’s third law of motion
D. Newton’s first law of motion

Ans: C. Newton’s third law of motion


Question 10.

When does land breeze occur?

A. Fall
B. Winter
C. Both A & B
D. Hot summer

Ans: C. Both A & B


Question 11.

An athlete runs before long jump to get advantage on

A. Inertia of motion
B. Frictional force
C. Moment of a force
D. Principle of moments

Ans: A. Inertia of motion


Question 12.

When a constant force acts on an object with a mass of 8 kg for a duration of 3 s. it increases the object’s velocity from 4 m/s to 6 m/s . What is the magnitude of the applied force?

A. 5.33 N
B. 4.33 N
C. 6.33 N
D. 3.33 N

Ans: A. 5.33 N


Question 13.

The cooling by a desert Cooler is based on:

A. Hot air replacement
B. Air dehydration
C. Evaporative Cooling
D.Air Rehydration

Ans: C. Evaporative Cooling


Question 14.

What is the gravity of moon as compared to the Earth

A. 1/4 th of Earth
B. 1/5 th of Earth
C. 1/6 th of Earth
D. 1/8 th of Earth

Ans: C. 1/6 th of Earth


Question 15.

A body of mass 5 kg accelerates from 12 m/s to 20 m/s in 4 seconds due to the application of a force on it. Calculate the magnitude of this force (in N).

A. 40
B. 10
C. 20
D. 80

Ans: B. 10


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment