Physics MCQs Set – 15

Question 1.

Ohm’s law is valid in case of

A. Semiconductor
B. Conductor
C. Superconductor
D. Insulator

Ans: B. Conductor


Question 2.

Fish and other aquatic creatures can live inside a deep frozen pond because

A. Fish are cold-blooded animals
B. Ice is a bad conductor of heat
C. There will always be water just beneath the ice level
D. They can adapt themselves to live in ice

Ans: C. There will always be water just beneath the ice level


Question 13..

A small gap is left at the joints of rails in a railway track to

A. Avoid the tracks being distorted due to seasonal temperature variation
B. Avoid the heating of tracks to high temperature
C. Control the speed of train
D. Keep the rails equidistant

Ans: A. Avoid the tracks being distorted due to seasonal temperature variation


Question 4.

Electrical burns occur principally because of

A. Radiation pulses of the electricity
B. The heat generated by the flow of electrical current through the body
C. The high energy of electrons
D. All of the above

Ans: B. The heat generated by the flow of electrical current through the body


Question 5.

The density of a gas is maximum at

A. Low temperature, low pressure
B. Low temperature, high pressure
C. High temperature, low pressure
D. High temperature, high pressure

Ans: B. Low temperature, high pressure


Question 6.

Pipelines in cold countries often burst in winter, because

A. Water freezes and expands in its volume
B. Temperature of ice is less than that of water
C. Pipelines contract in their volume
D. Pipelines expand due to freezing

Ans: A. Water freezes and expands in its volume


Question 7.

The SI unit of resistance is:

A. Newton
B. Coulomb
C. Ohm
D. Joule

Ans: C. Ohm


Question 8.

Lakes freeze in cold countries in winter, leaving the water underneath at

A. 0°C
B. 0°F
C. 4°C
D. 4°F

Ans: C. 4°C


Question 9.

In severe winter, in cold countries water pipes burst because

A. Water expands on freezing
B. Contraction of water pipes
C. High atmospheric pressure
D. Combined effect of all the above three

Ans: A. Water expands on freezing


Question 10.

Electrical Energy is the energy of

A. Protons
B. Neutrons
C. Electrons
D. All the above

C. Electrons


Question 11.

A bimetal made copper and iron strips welded together is straight at room temperature. It is held vertically with iron strip towards left and copper strip towards right. If this bimetal is heated, it will

A. Remain straight
B. Bend towards right
C. Bend towards left
D. None of these

C. Bend towards left


Question 12.

Railway tracks are banked on curves so that

A. Necessary centrifugal force may be obtained from the horizontal component of the weight of the train
B. No frictional force may be produced between the tracks and the wheels of the train
C. Necessary centripetal force may be obtained from the horizontal component of the weight of the train
D. The train may not fall down inwards

Ans: C. Necessary centripetal force may be obtained from the horizontal component of the weight of the train


Question 13.

As water is cooled from 4 deg C to 0 deg C, its density

A. Increases
B. Decreases
C. Remains same
D. None of the above

Ans: B. Decreases


Question 14.

Thermal expansion of materials arises from

A. Strong bonds
B. Thermal vibrations
C. Weak bonds
D. Asymmetry of potential energy curve

Ans: D. Asymmetry of potential energy curve


Question 15.

The density of the liquid when heated

A. Decreases
B. Increases
C. Does not change
D. May increase of decrease depending on pressure

Ans: A. Decreases


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment