Physics MCQs Set – 12

Question 1.

Lightning heats the surrounding air to

A. 300 deg Cent
B. 3000 deg Cent
C. 30000 deg Cent
D. 300000 deg Cent

Ans: C. 30000 deg Cent


Question 2.

The number of waves per second in a sound is called __ of that sound.

A. Velocity
B. Frequency
C. Displacement
D. Acceleration

Ans: B. Frequency


Question 3.

Which is best used as a sound absorbing material in partition walls ?

A. Stone chips
B. Steel
C. Glass – wool
D. Glass pieces

Ans: C. Glass – wool


Question 4.

Sound following a flash of lightning is called

A. Stoning
B. Bolting
C. Thunder
D. Cloud clash

Ans: C. Thunder


Question 5.

Which of the following is not an intrusive igneous body?

A. Stock
B. Dike
C. Stope
D. Batholith

Ans: C. Stope


Question 6.

Sound waves do not show the phenomenon of

A. Refraction
B. Interference
C. Diffraction
D. Polarisation

Ans: D. Polarisation


Question 7.

Speed of sound is the greatest in :

A. Water
B. Air
C. Glass
D. Glycerine

Ans: C. Glass


Question 8.

Acceptable noise level for human ear

A. > 85 db
B. = 85 db
C. < 85 db
D. None of the above

Ans: C. < 85 db


Question 9.

The instrument for measuring intensity of earthquakes is called

A. Ediograph
B. Pantagraph
C. Ergograph
D. Seismograph

Ans: D. Seismograph


Question 10.

Speed of sound is maximum in which among the following?

A. Gases
B. Vaccum
C. Liquids
D. Solids

Ans: D. Solids


Question 11.

The pitch of sound depends on its

A. Frequency
B. Intensity
C. Velocity
D. Amplitude

Ans: A. Frequency


Question 12.

Decibel is a term connected with :

A. Air
B. Water
C. Sound
D. Soil

Ans: C. Sound


Question 13.

An instrument that records earthquakes is

A. Ergograph
B. Ediograph
C. Thermograph
D. Seismograph

Ans: D. Seismograph


Question 14.

The ringing of an electric bell in an enclosed evacuated glass bell jar is not heard outside because

A. The ringing is not loud enough
B. The glass of the bell jar absorbs the sound waves
C. The bell jar is too small
D. There is no air or any other gas in the bell jar

Ans: D. There is no air or any other gas in the bell jar


Question 15.

What apparatus is used to locate a submerged object?

A. Radar
B. Sonar
C. Quasar
D. Pulsar

Ans: B. Sonar


Question 16.

Decibel is the unit used for

A. Speed of light
B. Intensity of heat
C. Intensity of sound
D. Radio wave frequency

Ans: C. Intensity of sound


Question 17.

To prevent damage from lightning, lightning conductors are used on tall structures. The lightning conductor

A. Should be made of a good conductor but can be of any shape
B. Should be in the form of a vertical rod
C. Can be of any shape
D. Should be made of a good conductor like copper with sharp-pointed edges

Ans: D. Should be made of a good conductor like copper with sharp-pointed edges


Question 18.

What is the full form of “RADAR” ?

A. Radio Detecting and Ranging
B. Region Device and Ranging
C. Radio Detect and Rangs
D. Radio Device and Ranging

Ans: A. Radio Detecting and Ranging


Question 19.

A decibel is

A. A musical instrument
B. The wavelength of noise
C. A musical note
D. A measure of sound level

Ans: D. A measure of sound level


Question 20.

The speed of sound in air depends on

A. Frequency
B. Temperature
C. Wavelength
D. None of the Above

Ans: B. Temperature


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment