Physics MCQs Set – 11

Question 1.

Light from Sun reaches Earth in approximately

A. 3 minutes
B. 8 minutes
C. 10 minutes
D. 12 minutes

Ans: B. 8 minutes


Question 2.

Vegetables are cooked in lesser time by adding a pinch of salt while cooking because

A. Boiling point of water increases
B. Latent heat of vaporization of water decreases
C. Latent heat of vaporization of water increases
D. Boiling point of water decreases

Ans: A. Boiling point of water increases


Question 3.

When heated from 0 to 100oC volume of a given mass of water will :

A. Increase gradually
B. Decrease gradually
C. Increase and then will decrease
D. Decrease and then will increase

Ans: D. Decrease and then will increase


Question 4.

The density of water is 1 g/cc. This is strictly valid at

A. 0°C
B. 4°C
C. 25°C
D. 100°C

Ans: B. 4°C


Question 5.

Through which light cannot pass?

A. Notebook paper
B. Water
C. Book
D. Sun glasses

Ans: C. Book


Question 6.

Which of the following is not an aerosol?

A. Mud
B. Dust
C. Smoke
D. Fog

Ans: A. Mud


Question 7.

When a bottle of perfume is opened in one corner of a room the smell spreads soon throughout the room. This is an example of

A. Surface tension
B. Capillarity
C. Viscosity
D. Diffusion

Ans: D. Diffusion


Question 8.

Specific gravity is defined as the ratio of

A. Density of the substance to the density of water
B. Density of the substance to the density of water at 0°C
C. Density of water at 4°C to the density of the substance
D. Density of the substance to the density of water at 4°C

Ans: A. Density of the substance to the density of water


Question 9.

The speed of light in air is

A. 3 × 108 m/s
B. 3 × 10–8 m/s
C. 8 × 103 m/s
D. Infinity

Ans: A. 3 × 108 m/s


Question 10.

What is the process of conversion of solid state directly to gaseous state called?

A. Evaporation
B. Condensation
C. Sublimation
D. Distillation

Ans: C. Sublimation


Question 11.

Which of the following laws validates the statement that matter can neither be created nor destroyed ?

A. Law of conservation of energy
B. Le Chatelier’s Principle
C. Law of conservation of mass
D. Law of osmosis

Ans: C. Law of conservation of mass


Question 12.

The cause for the Tsunami, as deduced by the seismologists, is

A. Gravitational pull of the moon
B. Low pressure trough in the ocean
C. Deformation of sea floor and vertical displacement of water
D. Sudden change in the monsoon wind

Ans: C. Deformation of sea floor and vertical displacement of water


Question 13.

Eclipses occur due to which optical phenomena?

A. Reflection
B. Refraction
C. Rectilinear propagation
D. Diffraction

Ans: C. Rectilinear propagation


Question 14.

Solids have definite shapes.This is because

A. The forces of cohesion of the molecules within are very much less in them
B. The forces of cohesion are very large
C. The forces of adhesion are large
D. The forces of adhesion are less

Ans: B. The forces of cohesion are very large


Question 15.

The boiling point of liquids vary as

A. Pressure varies
B. Temperature varies
C. Volume varies
D. Density varies

Ans: A. Pressure varies


Question 16.

Which statement best describes an igneous intrusion?

A. Igneous intrusion for when ice crystals splash into lava
B. Magma is injected into surrounding rock forming an igneous intrusive
C. Magma is exported to an open area and forms iron
D. Magma explodes to the surface and forms a smooth outer layer of rock

Ans: B. Magma is injected into surrounding rock forming an igneous intrusive


Question 17.

When a bottle of scent is kept open in a corner of a room its odour is felt in all parts of the room. This is due to the phenomenon of :

A. Evaporation
B. Vaporisation
C. Diffusion
D. Sublimation

Ans: C. Diffusion


Question 18.

The amount of matter in a ball of steel is its :

A. Weight
B. Mass
C. Density
D. Volume

Ans: B. Mass


Question 19.

The freezing point of fresh water is __ .

A. 4°C
B. 3°C
C. 5°C
D. 0°C

Ans: D. 0°C


Question 20.

Which is a common first indicator of an approaching thunderstorm?

A. Too hot
B. Heavy wind
C. A buildup of dark clouds
D. Lightning

Ans: C. A buildup of dark clouds


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment