Physics MCQs Set – 10

Question 1.

During hot weather, the fan produces a feeling of comfort. This is because

A. Fan supplies cool air
B. Fan cools the air
C. Our perspiration eva-porates rapidly
D. Conductivity of air increases

Ans: C. Our perspiration eva-porates rapidly


Question 2.

Heat flows as a result of difference of __

A. Temperature
B. Density
C. Mass
D. Volume

Ans: A. Temperature


Question 3.

Who measured the velocity of light first ?

A. Galileo
B. Newton
C. Romer
D. Einstein

Ans: C. Romer


Question 4.

Which is an example of Phototropism?

A. Roots of a plant following water
B. Plant bending toward the light
C. Roots growing into the soil
D. A venus flytrap capturing a fly

Ans: B. Plant bending toward the light


Question 5.

The flow of thermal energy is called

A. Heat
B. Current
C. Voltage
D. Potential

Ans: A. Heat


Question 6.

Light beam which is highly directional is called:

A. Eraser
B. Grazer
C. Maser
D. Laser

Ans: D. Laser


Question 7.

Light houses are places with powerful lights to :

A. Guide and resolve traffic jams in crowded metro-cities during nights
B. Guide and help large crowds at religious gathering during nights
C. Indicate to the incoming warships, the location of a harbour during night
D. Guide and warn the ships coming from different directions in the ocean

Ans: D. Guide and warn the ships coming from different directions in the ocean


Question 8.

Light travels fastest in

A. Air
B. Water
C. Glass
D. Diamond

Ans: A. Air


Question 9.

On a cold day when the room temperature is 15°C, the metallic cap of a pen becomes much colder than its plastic body, though both are at the same temperature of 15°C, because :

A. Metals have higher thermal capacity than plastics
B. Plastics have a lower density than metals
C. Metals are good conductors of heat
D. Plastics have a higher thermal conductivity than metals

Ans: C. Metals are good conductors of heat


Question 10.

Speed of light is maximum in __

A. Vacuum
B. Solids
C. Liquids
D. Gases

Ans: A. Vacuum


Question 11.

It is dangerous to observe Solar eclipse with naked eyes because

A. Infrared radiations from sun burn our retina
B. Ultraviolet radiations from Sun burn our retina
C. All radiations from sun initiate chemical reactions in eyes
D. Cosmic rays reach eyes more during the eclipse

Ans: B. Ultraviolet radiations from Sun burn our retina


Question 12.

Light travels slowest in

A. Glass
B. Water
C. Air
D. Vacuum

Ans: A. Glass


Question 13.

Which of the following is an insulator?

A. Mercury
B. Carbon
C. Germanium
D. Glass

Ans: D. Glass


Question 14.

Light travels in a straight line (rectilinear propagation of light). This statement does hold if the medium of travel for light is

A. Of variable refractive index
B. Made up of slabs of different refractive indices
C. Homogeneous and transparent
D. Inhomogeneous and transparent

Ans: C. Homogeneous and transparent


Question 15.

Formation of shadows can be explained by

A. Rectilinear propagation of light
B. Reflection
C. Refraction
D. Total internal reflection

Ans: A. Rectilinear propagation of light


Question 16.

Light from the sun reaches us in nearly

A. 5 min
B. 4.30 hrs
C. 8 min
D. 5.30 hrs

Ans: C. 8 min


Question 17.

‘Therm’ is the unit of

A. Power
B. Heat
C. Light
D. Distance

Ans: B. Heat


Question 18.

The speed of light will be minimum while passing through

A. Water
B. Vaccum
C. Air
D. Glass

Ans: D. Glass


Question 19.

The locomotion of insects to the source of light is called :

A. Phototropic
B. Hydrotropic
C. Phototactic
D. Thermotactic

Ans: A. Phototropic


Question 20.

An image formed by a plane mirror, that cannot be obtained on a screen is called __

A. Virtual image
B. Real image
C. Inverted image
D. Erect image

Ans: A. Virtual image


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment