Physics MCQs Set – 1

Question 1.

Which of the following terms is not used in the field of physics?

A. Latent heat
B. Nuclear fusion
C. Refractive index
D. Stock value

Ans: D. Stock value


Question 2.

Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to:

A. The heating effect of current alone
B.Hysteresis loss alone
C. Both the heating effect of current and hysteresis loss
D. Intense sunlight at noon

Ans: C. Both the heating effect of current and hysteresis loss


Question 3.

Stars appears to move from east to west because

A. All stars move from east to west
B. The earth rotates from west to east
C. The earth rotates from east to west
D. The background of the stars moves from west to east

Ans: B. The earth rotates from west to east


Question 4.

Out of the following pairs, choose the pair in which the physical quantities do not have identical dimension?

A. Pressure and Young’s modules
B. Planck’s constant and Angular momentum
C. Impulse and moment of force
D. Force and rate of change of linear momentum

Ans: C. Impulse and moment of force


Question 5.

Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of

A. Collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere.
B. Action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen.
C. Action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere.
D. Lightning discharge in atmosphere.

Ans: A. Collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere.


Question 6.

Nuclear sizes are expressed in a unit named

A. Fermi
B. Angstrom
C. Newton
D.Tesla

Ans: A. Fermi


Question 7.

Pa(Pascal) is the unit for

A. Thrust
B. Pressure
C. Frequency
D. Conductivity

Ans: B. Pressure


Question 8.

If two bodies of different masses, initially at rest, are acted upon by the same force for the same time, then the both bodies acquire the same:

A. Velocity
B. Momentum
C. Acceleration
D. Kinetic energy

Ans: B. Momentum


Question 9.

It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because

A. Work done in rolling is more than in lifting.
B. Work done in lifting the stone is equal to rolling it.
C. Work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling.
D. Work done in rolling a stone is less than in lifting it.

Ans: D. Work done in rolling a stone is less than in lifting it.


Question 10.

Light year is a unit of

A. Time
B. Distance
C. Light
D. Intensity of light

Ans: B. Distance


Question 11.

Planets do not twinkle because

A. They emit light of a constant intensity
B. Their distance from the earth does not change with time
C. They are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light
D. They are nearer to earth and hence we receive a greater amount of light.

Ans: D. They are nearer to earth and hence we receive a greater amount of light.


Question 12.

Pick out the scalar quantity

A. Force
B. Pressure
C. Velocity
D.Acceleration

Ans: B. Pressure


Question 13.

The absorption of ink by blotting paper involves:

A. Viscosity of ink
B. Capillary action phenomenon
C. Diffusion of ink through the blotting
D. Siphon action

Ans: B. Capillary action phenomenon


Question 14.

Mirage is due to:

A. Unequal heating of different parts of the atmosphere
B. Magnetic disturbances in the atmosphere
C. Depletion of ozone layer in the atmosphere
D. Equal heating of different parts of the atmosphere

Ans: A. Unequal heating of different parts of the atmosphere


Question 15.

Metals are good conductors of electricity because:

A. They contain free electrons.
B. The atoms are lightly packed.
C. They have high melting point.
D. All of the above.

Ans: A. They contain free electrons.


Question 16.

Rectifiers are used to convert:

A. Direct current to Alternating current
B. Alternating current to Direct current
C. High voltage to low voltage
D. Low voltage to high voltage

Ans: B. Alternating current to Direct current


Question 17.

Siphon will fail to work if:

A. The densities of the liquid in the two vessels are equal.
B. The level of the liquid in the two vessels are at the same height.
C. Both its limbs are of unequal length.
D. The temperature of the liquids in the two vessels are the same.

Ans: B. The level of the liquid in the two vessels are at the same height.


Question 18.

Light from the Sun reaches us in nearly

A. 2 minutes
B. 4 minutes
C. 8 minutes
D. 16 minutes

Ans: C. 8 minutes


Question 19.

Let a thin capillary tube be replaced with another tube of insufficient length then, we find water

A. will overflow
B. will not rise
C. depressed
D. change its meniscus

Ans: B. will not rise


Question 20.

Out of the following, which is not emitted by radioactive substance?

A. Electrons
B. Electromagnetic radiations
C. Alpha particles
D. Neutrons

Ans: D. Neutrons


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment