Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 76

Question 1.

What is the phenomenon which established the transverse nature of light ?

A. Reflection
B. Interference
C. Diffraction
D. Polarisation

Ans: D. Polarisation


Question 2.

Lamberts law is related to

A. Reflection
B. Refraction
C. Interference
D. Illumination

Ans: D. Illumination


Question 3.

The wave theory of light can explain

A. Comptom effect
B. Photoelectric effect
C. Black body spectrum
D. Interference of light

Ans: D. Interference of light


Question 4.

Golden view of sea shell is due to

A. Diffraction
B. Dispersion
C. Polarization
D. Reflection

Ans: C. Polarization


Question 5.

The wave of theory of light is based on

A. The laws of reflection
B. The laws of refraction
C. The inverse square law
D. Huyghens’ principle

Ans: D. Huyghens’ principle


Question 6.

The light of distant stars is affected by

A. Interstellar Dust
B. The Earth’s Atmosphere
C. Both A & B
D. None of the above

Ans: C. Both A & B


Question 7.

When a strong beam of light is passed through a colloidal solution, the light will

A. Be scattered
B. Pass unchanged
C. Be absorbed
D. Be reflected

Ans: A. Be scattered


Question 8.

A soap bubble shows colours when illuminated with white light. This is due to

A. Diffraction
B. Polarisation
C. Interference
D. Reflection

Ans: C. Interference


Question 9.

Which of these waves can be polarized ?

A. Sound waves in air
B. Longitudinal waves on a string
C. Transverse waves on a string
D. Light waves

Ans: D. Light waves


Question 10.

Which of the following waves cannot be polarised?

A. Radio
B. Ultra violet
C. Infrared
D. Ultrasonic

Ans: D. Ultrasonic


Question 11.

The scientist who first sent electromagnetic waves to distant places is

A. James Clerk Maxwell
B. Heinrich Hertz
C. Thomas Alva Edison
D. John Logie Baird

Ans: C. Thomas Alva Edison


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment