Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 75

Question 1.

The distance between node and adjacent antinode is 30 cm. The wavelength is

A. 30 cm.
B. 90 cm.
C. 120 cm.
D. 60 cm.

Ans: D. 60 cm.


Question 2.

For which one of the following, ”Diodes” are generally used for?

A. Rectification
B. Amplification
C. Modulation
D. Filtration

Ans: A. Rectification


Question 3.

Where is a transistor most likely to be found ?

A. Wrist watch
B. Fuse
C. Hearing aid
D. Fluorescent lamp

Ans: C. Hearing aid


Question 4.

In a Laser (say neon laser) all the atoms emit the light waves of

A. Same frequency
B. Same amplitude
C. Same phase
D. All of the above

Ans: D. All of the above


Question 5.

The material used in the fabrication of a transistor is

A. Aluminium
B. Copper
C. Silicon
D. Silver

above


Question 6.

The width of depletion layer of a P-N junction

A. Decreases with light doping
B. Increases with heavy doping
C. Is independent of applied voltage
D. Is increased under reverse bias

Ans: D. Is increased under reverse bias


Question 7.

Solids which conduct electricity at higher temperature but not at lower temperature are called

A. Super-conductor
B. Metallic-conductor
C. Semi-conductor
D. Insulator

Ans: C. Semi-conductor


Question 8.

The Laser is a beam of radiations which are

A. Non-coherent and monochromatic
B. Coherent and monochromatic
C. Non-coherent and non-monochromatic
D. Coherent and non-monochromatic

Ans: B. Coherent and monochromatic


Question 9.

For which Diode is used ?

A. Modulation
B. Oscillation
C. Amplification
D. Purification

Ans: D. Purification


Question 10.

The impurity atoms with which silicon should be doped to make p-type semiconductors are

A. Phosphorus
B. Antimony
C. Boron
D. Germanium

Ans: C. Boron


Question 11.

Which one among the following components can not be developed within an ”integrated circuit”?

A. Diode
B. Triode
C. Transformer
D. Transistor

Ans: C. Transformer


Question 12.

In quantum mechanics a particle is represented by a

A. Wave
B. Wave packet
C. Particle
D. None of the above

Ans: B. Wave packet


Question 13.

The complete form of ‘IC’ in electronics is

A. Internal circuit
B. Independent circuit
C. Integrated circuit
D. Inbuilt circuit

Ans: C. Integrated circuit


Question 14.

Which of the following is used for regulated electric supply ?

A. Zener diode
B. Junction diode
C. Gun diode
D. Tunnel diode

Ans: A. Zener diode


Question 15.

A metal semiconductor junction diode is called __

A. Schottky diode
B. Photo diode
C. Tunnel diode
D. P-N Junction diode

Ans: A. Schottky diode


Question 16.

The p wave of a normal Electrocardiogram indicates

A. Atrial depolarization
B. Ventricular repolarization
C. Atrial repolarization
D. Ventricular depolarization

Ans: A. Atrial depolarization


Question 17.

In electronics what comes under tank circuit ?

A. Resistance and capacity
B. Resistance and inductance
C. Capacity and inductance
D. Resistance, capacity and inductance

Ans: C. Capacity and inductance


Question 18.

A NOT gate can be implemented by:

A. A single diode
B. Two diodes
C. A single resistor
D. A single transistor

Ans: D. A single transistor


Question 19.

Universal gates are

A. AND and OR
B. OR and NOT
C. NAND and NOR
D. AND and XOR

Ans: C. NAND and NOR


Question 20.

Which of the following phenomenon helps to conclude that light is a transverse wave?

A. Interference
B. Diffraction
C. Polarisation
D. Refraction

Ans: C. Polarisation


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment