Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 74

Question 1.

Fibre optics work on the principle of

A. Scattering of light
B. Total internal absorption
C. Total internal reflection
D. Optical rotation

Ans: C. Total internal reflection


Question 2.

Which one of the following is used for sun glasses ?

A. Pyrex glass
B. Flint glass
C. Crooks glass
D. Crystal glass

Ans: C. Crooks glass


Question 3.

When a piece of pure silicon is doped with aluminium, then

A. The conductivity of the doped silicon piece will remain the same
B. The doped silicon piece will become n-type
C. The doped silicon piece will become p-type
D. The resistivity of the doped silicon piece will increase

Ans: C. The doped silicon piece will become p-type


Question 4.

What is colour of light related to ?

A. Amplitude
B. Frequency
C. Quality
D. Velocity

Ans: A. Amplitude


Question 5.

Instrument for measuring blueness of the sky or ocean is called __

A. Bathymeter
B. Ceraunograph
C. Cyanometer
D. Barometer

Ans: C. Cyanometer


Question 6.

When two semiconductors of p and n-type are brought in contact, they form p-n junction which acts like a/an

A. Conductor
B. Oscillator
C. Rectifier
D. Amplifier

Ans: C. Rectifier


Question 7.

The redness in atmosphere at Sunrise and Sunset is due to :

A. Refraction of light
B. Reflection of light
C. Dispersion of light
D. Scattering of light

Ans: D. Scattering of light


Question 8.

Photosynthesis takes place faster in

A. Darkness
B. Red light
C. White light
D. Yellow light

Ans: C. White light


Question 9.

Which one among the following components is used as an amplifying device?

A. Transformer
B. Diode
C. Capacitor
D. Transistor

Ans: D. Transistor


Question 10.

The sky appears blue due to

A. Rayleigh scattering
B. Mie scattering
C. Back scattering
D. None of the above

Ans: A. Rayleigh scattering


Question 11.

In a bipolar junction transistor

A. All the three regions (the emitter, the base and the collector) have equal concentrations of impurity
B. The emitter has the least concentration of impurity
C. The collector has the least concentration of impurity
D. The base has the least concentration of impurity

Ans: D. The base has the least concentration of impurity


Question 12.

An integrated circuit is more advantages than a coventional circuit because

A. They make the electric equipments more reliable and easier for servicing
B. A faulty part of a conventional circuit may be difficult to locate and repair
C. If a part of the integrated circuit fails the entire circuit is simply replaced
D. All the above

Ans: D. All the above


Question 13.

What is a compound microscope?

A. A microscope that has one lens.
B. A microscope that has two sets of lenses : an occular lens and an eyepiece.
C. A microscope whose lenses are concave.
D. A microscope whose lenses are convex.

Ans: B. A microscope that has two sets of lenses : an occular lens and an eyepiece.


Question 14.

Addition of suitable impurities into semiconductor, is called

A. Doping
B. Mixing
C. Forming
D. Diluting

Ans: A. Doping


Question 15.

Which of the following features of a tunnel diode is its drawback?

A. Extremely high frequency response
B. Very wide temperature range of operations
C. Instability due to negative resistance
D. Very low power consumptions

Ans: C. Instability due to negative resistance

Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.


Leave a Comment