Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 73

Question 1.

Which of the following is optical illusion?

A. Rainbow
B. Earthshine
C. Halo
D. Mirage

Ans: D. Mirage


Question 2.

Which one of the following is the correct sequence of passage of light in a compound microscope?

A. Condenser -Objective lens -Eye -piece -Body tube
B. Objective lens -Condenser -Body tube -Eye piece
C. Condenser -Objective lens -Body tube -Eyepiece
D. Eyepiece -Objective lens -Body tube -Mirror

Ans: C. Condenser -Objective lens -Body tube -Eyepiece


Question 3.

Lens is made up of which glass

A. Ordinary glass
B. Pyrex glass
C. Flint glass
D. Cobalt glass

Ans: C. Flint glass


Question 4.

Rainbow is seen after rain because of hanging molecules of water which act as

A. Lenses
B. Mirrors
C. Prisms
D. Slabs

Ans: B. Mirrors


Question 5.

One can distinguish a telescope from a microscope by observing

A. Length
B. Colour
C. Size of the lens
D. Length and size of the lens

Ans: D. Length and size of the lens


Question 6.

In a Cinema hall, the distance between the projector and the screen is increased by 2%. Then the intensity of illumination on the screen is

A. Decreased by 2%
B. Decreased by 4%
C. Increased by 2%
D. Increased by 4%

Ans: B. Decreased by 4%


Question 7.

The final image in a simple microscope is

A. Real, diminished and inverted
B. Real, magnified and erect
C. Virtual, magnified and erect
D. Virtual, diminished and erect

Ans: C. Virtual, magnified and erect


Question 8.

The information of brilliant colors in a thin soap film is a consequence of the phenomena of

A. Polarization and interference
B. Diffraction and dispersion
C. Multiple refraction and dispersion
D. Multiple reflection and interference

Ans: D. Multiple reflection and interference


Question 9.

Electron microscope works on which of the following principles?

A. Optical interference
B. Wave Nature of electrons
C. Motion of charged particle in electromagnetic fields
D. Faraday’s law of Electromagnetic induction

Ans: B. Wave Nature of electrons


Question 10.

A simple microscope consists of :

A. A short focus convex lens
B. A long focus convex lens
C. A short focus concave lens
D. A long focus concave lens

Ans: A. A short focus convex lens


Question 11.

Which microscope is often used to view metal surfaces?

A. Optical microscopes
B. Scanning tunneling microscopes
C. Electron microscopes
D. None of the above

Ans: B. Scanning tunneling microscopes


Question 12.

Optic fibres are used in :

A. CAT scans
B. X-ray photos
C. Ultrasound scans
D. Endoscopy

Ans: D. Endoscopy


Question 13.

Holography is a technique of

A. Recording a permanent, sharp two diimensional black and white or multicolour photograph
B. Recording a permanent three dimensional multicolour photograph
C. Recording a permanent three dimensional black and white photograph
D. Recording a permanent three dimensional photograph of a given single colour or a multicolour

Ans: D. Recording a permanent three dimensional photograph of a given single colour or a multicolour


Question 14.

Person who is colourblind cannot distinguish between

A. Black and yellow
B. Red and green
C. Yellow and white
D. Green and blue

Ans: B. Red and green


Question 15.

Which of the following cannot be used for making lenses?

A. Plastic
B. Soil
C. Glass
D. Water

Ans: B. Soil


Question 16.

Purpose of an optical filter is to

A. Reflect lights of different colours
B. Dispense light into component colours
C. Refract light of different colours
D. Transmit or absorb light of different colours

Ans: D. Transmit or absorb light of different colours


Question 17.

Optical fiber works on the principle of

A. Scattering
B. Interference
C. Total internal reflection
D. Refraction

Ans: C. Total internal reflection


Question 18.

Fiber optics cable used in communication, works on the principle of

A. Regular reflection of light
B. Diffuse reflection of light
C. Refraction of light
D. Total internal reflection of light

Ans: D. Total internal reflection of light


Question 19.

The illuminating powers of two sources are compared by

A. A spectrometer
B. A photometer
C. A polarimeter
D. A fluxmeter

Ans: B. A photometer


Question 20.

Parabolic mirrors are used in

A. Car headlights
B. Driving mirrors
C. Dentists mirros
D. Shaving mirros

Ans: A. Car headlights


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment