Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 72

Question 1.

What is the range of Strong Nuclear force?

A. Infinite
B. Very short Subnuclear size
C. Very short Nuclear size
D. None

Ans: C. Very short Nuclear size


Question 2.

Which one of the following wavelengths of light is most effective in photosynthesis ?

A. Blue
B. Green
C. Orange
D. Yellow

Ans: A. Blue


Question 3.

Find the power of a convex lens if the image formed is at a distance of 25 cm from the lens when the object is placed on the other side of the lens at 12 cm from the optical centre?

A. -4.33 diopters
B. 12.33 diopters
C. -12.33 diopters
D. 4.33 diopters

Ans: B. 12.33 diopters


Question 4.

Which of the following characteristics of light remains unchanged when light travels from vaccum enters water?

A. Speed
B. Amplitude
C. Frequency
D. Wavelength

Ans: C. Frequency


Question 5.

Name the process of production of energy in the Sun

A. Nuclear fission
B. Radioactivity
C. Nuclear fusion
D. Ionization

Ans: C. Nuclear fusion


Question 6.

The optical phenomenon that is primarily responsible for the observation of rainbow on a rainy day is

A. Diffraction
B. Interference
C. Dispersion
D. Reflection

Ans: C. Dispersion


Question 7.

Find the power of a convex lens if the image formed is at a distance of 16 cm from the lens when the object is placed on the other side of the lens at 20 cm from the optical centre?

A. -3.75 diopters
B. -11.25 diopters
C. 3.75 diopters
D. 11.25 diopters

Ans: D. 11.25 diopters


Question 8.

To resolve an object in an electron microscope,

A. The wavelength of the electrons must be close to the diameter of the object
B. The wavelength of the electrons must be greater than the diameter of the object.
C. Both A & B
D. None of the above

Ans: A. The wavelength of the electrons must be close to the diameter of the object


Question 9.

Which type of reaction produces the most harmful radiation ?

A. Fusion reaction
B. Fission reaction
C. Chemical reaction
D. Photo-Chemical reaction

Ans: B. Fission reaction


Question 10.

An electron microscope gives higher magnification than an optical microscope, because :

A. It uses more powerful lenses
B. The velocity of electron is smaller than that of visible light
C. The electrons have more energy than the light particles
D. The wavelength of electrons is smaller as compared to the wavelength of visible light

Ans: D. The wavelength of electrons is smaller as compared to the wavelength of visible light


Question 11.

A colour-blind person cannot

A. See distant objects
B. See black colour
C. Distinguish between certain colours
D. Have persistence of vision

Ans: C. Distinguish between certain colours


Question 12.

Which of the following is an example of continous emission spectrum?

A. Spectrum of an oil frame
B. Spectrum of a water
C. Both
D. None

Ans: A. Spectrum of an oil frame


Question 13.

Energy is continuously created in the sun due to:

A. Nuclear fusion
B. Nuclear fission
C. Radioactivity
D. Artificial radioactivity

Ans: A. Nuclear fusion


Question 14.

The magnifying power of an astronomical telescope can be decreased by

A. Decreasing the focal length of the eyepiece
B. Increasing the focal length of the eyepiece
C. Increasing the focal length of the objective
D. None of these

Ans: B. Increasing the focal length of the eyepiece


Question 15.

Magnifying Glass is basically a

A. Plano-concave lens
B. Concave lens
C. Convex lens
D. Cylindrical lens

Ans: C. Convex lens


Question 16.

The atmospheric layer reflecting radio waves is called

A. Ozonosphere
B. Ionosphere
C. Stratosphere
D. Mesosphere

Ans: B. Ionosphere


Question 17.

The mass defect is the result of what action occurring?

A. Mass being converted to energy when protons and neutrons bind together in a nucleus
B. Protons and electrons being attracted to each other
C. Energy being converted into moles of atoms when neutrons break apart protons
D. Mass being converted to energy when protons and neutrons break apart in a nucleus

Ans: A. Mass being converted to energy when protons and neutrons bind together in a nucleus


Question 18.

The light rays used for eliminating bacteria is

A. X-rays
B. Infrared rays
C. Microwave radiation
D. Ultra-violet radiation

Ans: D. Ultra-violet radiation


Question 19.

A microscope used in pathological laboratories forms

A. Magnified, virtual, erect image
B. Diminished, real and erect image
C. Magnified, virtual and inverted image
D. Diminished, virtual and erect image

Ans: C. Magnified, virtual and inverted image


Question 20.

For a ray of light to suffer total internal reflection it has to pass from :

A. Glass to water
B. Water to glass
C. Air to water
D. Air to glass

Ans: C. Air to water


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment