Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 71

Question 1.

In beta decay what is emitted?

A. Electron
B. Proton
C. Neutron
D. All of the above

Ans: A. Electron


Question 2.

The least penetrating power ray is

A. Gamma rays
B. Beta rays
C. Alpha rays
D. None of the above

Ans: C. Alpha rays


Question 3.

After removing two electrons from helium atom it become?

A. UV rays
B. Alpha particle
C. Gama particle
D. X rays

Ans: B. Alpha particle


Question 4.

Which, of the following radiations has the least wavelength ?

A. X-rays
B. A-rays
C. G-rays
D. B-rays

Ans: C. G-rays


Question 5.

Which one of the following ray has minimum wavelength?

A. Gamma ray
B. Cosmic ray
C. Utraviolet ray
D. X-rays

Ans: A. Gamma ray


Question 6.

Gamma rays are emissions that have

A. Charge but no mass
B. Neither mass nor charge
C. Both mass and charge
D. Mass but no charge

Ans: B. Neither mass nor charge


Question 7.

Atomic packing factor of body centred cubic structure (bcc) is

A. 0.63
B. 0.68
C. 0.69
D. 0.73

Ans: B. 0.68


Question 8.

For Gamma radiation, what stops its penetrating abilities?

A. Lead
B. Steal
C. Concrete
D. All of the above

Ans: D. All of the above


Question 9

Nuclear Fission is caused by the impact of

A. Electron
B. Neutron
C. Proton
D. Deutron

Ans: B. Neutron


Question 10.

In the gamma decay of a nucleus

A. The mass number of the nucleus changes whereas its atomic number does not change
B. The mass number of the nucleus does not change whereas its atomic number changes
C. Both the mass number and the atomic number of the nucleus change
D. Neither the mass number nor the atomic number of the nucleus changes

Ans: D. Neither the mass number nor the atomic number of the nucleus changes


Question 11.

A nuclear reactor is said to have become ‘critical’ when

A. It stops due to malfunctioning
B. It starts emitting dangerous radioactive radiations
C. It is shut down to avoid explosion
D. It is ready to produce controlled energy

Ans: D. It is ready to produce controlled energy


Question 12.

An atom bomb based upon the principle of __

A. Nuclear fission
B. Nuclear fussion
C. Controlled chain reaction
D. None of these

Ans: A. Nuclear fission


Question 13.

Radiocarbon dating technique is used to estimate the age of

A. Fossils
B. Rocks
C. Monuments
D. Soil

Ans: A. Fossils


Question 14.

Who among the following developed the technology of underground nuclear explosion ?

A. Dr. Homi J. Bhabha
B. Dr. Vikram Sarabhai
C. Dr. Raja Ramanna
D. Dr. P. K. Iyengar

Ans: A. Dr. Homi J. Bhabha


Question 15.

Nuclear reactors used to produce electricity are based on

A. Nuclear fission
B. Nuclear fusion
C. Cold fusion
D. Superconductivity

Ans: A. Nuclear fission


Question 16.

The damage of the human body due to radiation (X-rays or gamma rays etc) is measured in :

A. Rems
B. Roentgen
C. Curie
D. Rads

Ans: A. Rems


Question 17.

Which of the following branch of Physics deal with study of Atomic Nuclei?

A. Nuclear Physics
B. Bio Physics
C. Atomic Physics
D. None of the above

Ans: A. Nuclear Physics


Question 18.

A radioactive substance does not undergo any change (in mass or charge) during

A. Gamma-emission
B. Oxidation
C. Alpha-emission
D. Beta-emission

Ans: A. Gamma-emission


Question 19.

The energy obtained from atoms is known as __

A. Solar energy
B. Heat energy
C. Nuclear energy
D. Chemical energy

Ans: C. Nuclear energy


Question 20.

Radioactivity is due to

A. Unstable nucleus
B. Stable nucleus
C. Stable electronic configuration
D. Stable electronic configuration

Ans: A. Unstable nucleus


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment