Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 70

Question 1.

In a magnetic field, the direction of motion of a current carrying conductor is given by

A. Maxwell’s right hand rule
B. Lenz’s rule
C. Flemings left hand rule
D. Kirchoff’s law

Ans: C. Flemings left hand rule


Question 2.

At the center of the sun, fusion converts hydrogen into

A. Helium
B. Plutonium
C. Water
D. Carbon

Ans: A. Helium


Question 3.

Choose the most appropriate answer: Natural radioactivity was discovered by

A. Marie Curie
B. Earnest Rutherford
C. Henry Bacquerel
D. Enrico Fermi

Ans: C. Henry Bacquerel


Question 4.

Radioactive elements can be traced out in living cell through a technique called

A. Centrifugation
B. Chromatography
C. Auto radiography
D. All the above

Ans: C. Auto radiography


Question 5.

The force between charged particles is called as:

A. Nuclear Force
B. Gravitational Force
C. Centrifugal Force
D. Electromagnetic Force

Ans: D. Electromagnetic Force


Question 6.

Gamma rays have greatest similarity with

A. A-rays
B. B-rays
C. X-rays
D. U.V.-rays

Ans: C. X-rays


Question 7.

In a nuclear reactor, one of the following is used as a fuel.

A. Coal
B. Uranium
C. Radium
D. Diesel

Ans: B. Uranium


Question 8.

The radiant energy having lowest energy is

A. Gamma rays
B. UV rays
C. Visible light
D. Microwave radiation

Ans: D. Microwave radiation


Question 9.

Moving electric charge produces :

A. Magnetic field
B. Sound waves
C. Light rays
D. Heat waves

Ans: A. Magnetic field


Question 10.

Heavy water is used in nuclear reactor to

A. Slow down neutron
B. Absorb neutron
C. Increase temperature
D. Increase speed of neutron

Ans: A. Slow down neutron


Question 11.

Alpha particle is the nucleus of an atom of

A. Lithium
B. Hydrogen
C. Helium
D. Oxygen

Ans: C. Helium


Question 12.

The mercury and sodium street lamps light up because of :

A. Atomic emission
B. Atomic absorption
C. Electron emission
D. Electron absorption

Ans: A. Atomic emission


Question 13.

Nuclear sizes are expressed in a unit named

A. Fermi
B. Angstrom
C. Newton
D. Tesla

Ans: A. Fermi


Question 14.

Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of

A. Collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
B. Action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
C. Action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
D. Lightning discharge in atmosphere

Ans: A. Collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere


Question 15.

Energy stored in the nucleus of an atom is called

A. Nuclear energy
B. Atomic energy
C. Potential energy
D. Kinetic energy

Ans: A. Nuclear energy


Question 16.

Nuclear Reactors are based on which of the following phenomenon?

A. Magnetic confinement of Plasma
B. Nuclear Fusion
C. Controlled Nuclear Fission
D. None of the above

Ans: C. Controlled Nuclear Fission


Question 17.

Beta rays emitted by a radioactive material are

A. The electrons orbiting around the nucleus
B. Charged particles emitted by nucleus
C. Neutral particles
D. Electromagnetic radiations

Ans: B. Charged particles emitted by nucleus


Question 18.

What are the particles emitted by radioactive element after 3 consecutive disintegration?

A. 2 alpha 1 beta
B. 1 alpha 1 beta
C. 2 beta 1 alpha
D. 2 beta 2 alpha

Ans: C. 2 beta 1 alpha


Question 19.

In nuclear reactor, heavy water is used as

A. Coolant
B. Fuel
C. Moderator
D. Atomic smasher

Ans: C. Moderator


Question 20.

Which type of radiation has the lowest penetrating ability?

A. Alpha
B. Beta
C. Gamma
D. All of the above

Ans: A. Alpha

Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.


Leave a Comment