Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 68

Question 1.

Which one type of radiation has the longest wave length

A. Infrared
B. Ultraviolet
C. X-ray
D. Radio Wave

Ans: D. Radio Wave


Question 2.

Which one among the following is not an electromagnetic wave?

A. X-Ray
B. R-Ray
C. Cathode Ray
D. Infrared Ray

Ans: C. Cathode Ray


Question 3.

What is the wavelength of visible spectrum ?

A. 1300 A°–3000 A°
B. 3900 A° – 7600 A°
C. 7800 A° – 8000 A°
D. 8500 A° – 9800 A°

Ans: B. 3900 A° – 7600 A°


Question 4.

Which of the following is not true about X-rays?

A. Have low penetrating power
B. Travel with the speed of light
C. Can be reflected or refracted
D. Can affect photographic plates

Ans: A. Have low penetrating power


Question 5.

Forged documents are detected by

A. Ultraviolet rays
B. Infra-red rays
C. Beta rays
D. Gamma rays

Ans: A. Ultraviolet rays


Question 6.

Electromagnetic waves are transverse in nature is evident by

A. Reflection
B. Polarisation
C. Interference
D. Diffraction

Ans: B. Polarisation


Question 7.

Which layer of the earth’s atmosphere reflect back the radio waves to the earth’s surface ?

A. Ionosphere
B. Stratosphere
C. Mesosphere
D. Exosphere

Ans: A. Ionosphere


Question 8.

X–rays are

A. Positively charged particles
B. Negatively charged particles
C. Neutral particles
D. None of these

Ans: C. Neutral particles


Question 9.

The radiation initially produced in fluorescent tube is

A. Infrared
B. Ultraviolet
C. Microwaves
D. X-rays

Ans: B. Ultraviolet


Question 10.

Which of the following parts of the sunlight makes the solar cooker hot ?

A. Ultra violet
B. Red light
C. Infra red
D. Cosmic rays

Ans: C. Infra red


Question 11.

Where are mesons found ?

A. Cosmic rays
B. X-rays
C. Gamma rays
D. Laser beam

Ans: A. Cosmic rays


Question 12.

X-rays region lies between

A. Ultraviolet and visible region
B. Visible and infra-red region
C. Gamma-rays and ultraviolet region
D. Short radio waves and long radio waves

Ans: C. Gamma-rays and ultraviolet region


Question 13.

In a vacuum, all electromagnetic waves have the same

A. Velocity
B. Wavelenth
C. Frequency
D. All the above

Ans: A. Velocity


Question 14.

In the atmosphere ultraviolet rays are absorbed by

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Ozone
D. Helium

Ans: A. Oxygen


Question 15.

Who discovered X-ray?

A. Marie Curie
B. Pierre Curie
C. Wilhelm Roentgen
D. Ernest Rutherford

Ans: C. Wilhelm Roentgen


Question 16.

In the absence of ozone layer, which rays will enter into atmosphere?

A. Infrared
B. Visible
C. Ultraviolet
D. X-rays

Ans: C. Ultraviolet


Question 17.

Ultra violet radiations of the Sun do not reach the earth because, earth’s atmosphere is surrounded by

A. Carbon dioxide
B. Ammonia
C. Chlorine
D. Ozone

Ans: D. Ozone


Question 18.

Energy of Ultraviolet rays is great than

A. Infrared rays
B. Gamma rays
C. X-rays
D. Cosmic rays

Ans: A. Infrared rays


Question 19.

Which of the following has the lowest frequency?

A. Visible light
B. Gamma rays
C. Xrays
D. Ultra violet rays

Ans: A. Visible light


Question 20.

In MRI machine, which one of the following is used?

A. Sound wave
B. X-ray
C. Ultra-sound wave
D. Magnetic wave

Ans: D. Magnetic wave


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment