Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 67

Question 1.

Which one of the following is not a property of electromagnetic waves?

A. Electromagnetic waves do not show interference and diffraction.
B. Oscillating electric field and magnetic field are perpendicular to each other.
C. Electromagnetic waves are transverse waves
D. Electromagnetic waves do not require a medium to propagate.

Ans: A. Electromagnetic waves do not show interference and diffraction.


Question 2.

Gamma rays can cause

A. Gene mutation
B. Sneezing
C. Burning
D. Fever

Ans: A. Gene mutation


Question 3.

A car parked in the sun with its windows closed gets terribly hot inside. This is due to

A. The heat emitted by the engine
B. The greenhouse effect
C. The good conducting power of the metal body
D. The double layered wind shield

Ans: B. The greenhouse effect


Question 4.

Which one of the waves have the longest wavelength

A. Violet
B. Red
C. Blue
D. Green

Ans: B. Red


Question 5.

Green house effect is the heating up of the Earth’s atmosphere which is due to

A. The ultraviolet rays
B. G-rays
C. The infra-red rays
D. X-rays

Ans: C. The infra-red rays


Question 6.

To measure the speed of an approaching car a police officer shines

A. Light waves on it
B. Microwaves on it
C. Radio waves on it
D. Ultra high frequency waves on it

Ans: C. Radio waves on it


Question 7.

Remote-sensing device has an inbuilt source of

A. X-ray
B. G-ray
C. Ultraviolet ray
D. Infrared ray

Ans: D. Infrared ray


Question 8.

Visible light has a higher frequency than

A. Radio waves
B. X rays
C. Ultra violet
D. All the above

Ans: A. Radio waves


Question 9.

The device used for measuring the wavelength of X-rays is

A. G.M. Counter
B. Cyclotron
C. Bragg Spectrometer
D. Mass Spectrometer

Ans: C. Bragg Spectrometer


Question 10.

Indicate the correct arrangement for electromagnetic radiation in order of their increasing wavelength.

A. Microwave, infrared, visible. X-rays
B. X -rays, visible, infrared, microwave
C. Visible, infrared, microwave, X-rays
D. X – rays, infrared, visible, microwave

Ans: D. X – rays, infrared, visible, microwave


Question 11.

Which of the following has the longest wavelength?

A. Infrared radiation
B. X-ray radiation
C. Ultraviolet radiation
D. Visible radiation

Ans: A. Infrared radiation


Question 12.

If the wavelengths corresponding to ultraviolet, visible and infrared radiations are given as lUV, lVIS and lIR respectively, then which of the following gives the correct relationship among these wavelengths?

A. LUV < lIR < lVIS B. LUV > lVIS > lIR
C. LUV > lIR > lVIS
D. LUV < lVIS < lIR

Ans: D. LUV < lVIS < lIR


Question 13.

Which of the following has the shortest wavelength?

A. Gamma rays
B. Radio waves
C. Microwaves
D. Infrared rays

Ans: A. Gamma rays


Question 14.

Night photography and photopraphy in mist and fog are possible using

A. Ultra-violet radiation
B. Infra-red radiation
C. Microwave radiation
D. Gamma radiation

above


Question 15.

Transition ions absorb light in :

A. Infrared region
B. Ultraviolet region
C. Microwave region
D. Visible region

Ans: D. Visible region


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment