Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 66

Question 1.

The reverse effect of X–ray emission is

A. Raman effect
B. Compton effect
C. Zeeman effect
D. Photoelectric

Ans: D. Photoelectric


Question 2.

Where do the electrical charges reside in a charged conductor?

A. At the core
B. Throughout the body
C. Depended upon the nature of the body
D. Outer surface of the body

Ans: D. Outer surface of the body


Question 3.

An Electric generator is based on which of the following scientific principles?

A. Faraday’s law of Electromagnetic Induction
B. Super Conductivity
C. Laws of Thermodynamics
D. Newton’s Law of Motion

Ans: A. Faraday’s law of Electromagnetic Induction


Question 4.

Coolis tube is used to produce

A. Radio waves
B. Micro waves
C. X-rays
D. Gama rays

Ans: C. X-rays


Question 5.

The term photon refers to

A. Light ray
B. Sub atomic particle
C. Radiation
D. None of the above

Ans: B. Sub atomic particle


Question 6.

The strength of an electromagnet can be increased by

A. Increasing the length of the coiled wire
B. Increasing current supply
C. Increasing the number of turns
D. All of the above

Ans: D. All of the above


Question 7.

Planck’s constant has the dimensions of :

A. Energy
B. Linear momentum
C. Angular momentum
D. Force

Ans: A. Energy


Question 8.

Who among the following discovered X-rays?

A. Marie Curie
B. J.J Thomson
C. W.C Roentgen
D. James Chadwick

Ans: C. W.C Roentgen


Question 9.

In a conductor

A. There is no conduction band
B. The forbidden energy gap is very wide
C. The forbidden energy gap is very narrow
D. The valence band and the conduction band overlap each other

Ans: D. The valence band and the conduction band overlap each other


Question 10.

The unit of Planck’s constant is

A. Js
B. Js–2
C. J/s
D. Js2

Ans: A. Js


Question 11.

What is the unit of Magnetic Induction?

A. Ohm
B. Farad
C. Volt
D. Henry

Ans: D. Henry


Question 12.

Ozone layer in the outer atmosphere helps us in

A. Reflecting radio waves and makes radio communication possible
B. Regulating the temperature of atmosphere
C. Absorbing cosmic ray particles
D. Absorbing UV radiations

Ans: D. Absorbing UV radiations


Question 13.

The unit of intensity of electric field is

A. N/c
B. N/m
C. J/c
D. Volt

Ans: A. N/c


Question 14.

When a vehicle passes, TV reception gets distorted. This is because

A. Metal reflects radiowaves
B. Spark plug creates electromagnetic disturbances
C. Vehicle pollution affects the performance of the TV components
D. Modern vehicles use electroignition system

Ans: B. Spark plug creates electromagnetic disturbances


Question 15.

In which region of electromagnetic spectrum does the Lyman series of hydrogen atom lie ?

A. Visible
B. Infrared
C. Ultraviolet
D. X-ray

Ans: C. Ultraviolet


Question 16.

The waves used in sonography are

A. Micro waves
B. Infra-red waves
C. Sound waves
D. Ultrasonic waves

Ans: D. Ultrasonic waves


Question 17.

. . . . . . . . . exerts a force on anything that has an electric charge.

A. Electric field
B. Electrostatic force
C. Inductive field
D. All of the above

Ans: A. Electric field


Question 18.

The unit of magnetic permeability is

A. Henry/meter
B. Henry
C. Weber
D. Weber/meter

Ans: A. Henry/meter


Question 19.

Ozone layer above the surface of Earth provides a shield against

A. X-rays
B. Ultra-violet rays
C. Gamma rays
D. Infra-red rays

Ans: B. Ultra-violet rays


Question 20.

In the remote control of television, electromagnetic waves used are

A. Ultraviolet
B. Microwave
C. Radiowave
D. Infrared

Ans: D. Infrared


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment