Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 64

Question 1.

Which of the following was the first theory of superconductivity?

A. Ginzburg Landau theory
B. London theory
C. Resonating valence bond theory
D. Quantum field theory

Ans: B. London theory


Question 2.

Kirchoff’s Voltage Law is known as

A. Conservation of Charge
B. Conservation Energy
C. Both
D. None of these

Ans: B. Conservation Energy


Question 3.

Which of the following experiments analyzed the Fraunhofer lines of the solar spectrum?

A. Barkla’s experiment on scattering of X-rays
B. Lamb-Rutherford experiment
C. Geiger and Marsdens experiment on scattering of alpha particles
D. Bunsen and Kirchhoff’s experiment

Ans: D. Bunsen and Kirchhoff’s experiment


Question 4.

Which of the following is a device designed to protect electrical devices from voltage spikes?

A. Voltage unloader
B. Surge protector
C. Heat protector
D. Current unloader

Ans: B. Surge protector


Question 5.

A wire of copper having length I and area of cross-section A is taken and a current i is flown through it. The power dissipated in the wire is P. If we take an aluminium wire having same dimensions and pass the same current through it, the power dissipated will be

A. P
B. < P C. > P
D. 2P

Ans: C. > P


Question 6.

Super conductors are substances that

A. Offer minimum resistance to flow of electric current
B. Conduct electricity at low temperature
C. Conduct electricity at high temperature
D. Offer high resistance to the flow of electric current

Ans: A. Offer minimum resistance to flow of electric current


Question 7.

Erg cross Sec is the unit of

A. Angular momentum
B. Linear Momentum
C. Planck’s constant
D. Energy

Ans: C. Planck’s constant


Question 8.

The working of the quartz crystal in the watch is based on the

A. Piezo – electric Effect
B. Edison Effect
C. Photoelectric Effect
D. Johnson Effect

Ans: A. Piezo – electric Effect


Question 9.

A wire carrying current is

A. Positively charged
B. Negatively charged
C. Neutral
D. Charged with a type depending upon current strength

Ans: C. Neutral


Question 10.

A galvanometer can be converted to a voltmeter by connecting

A. A high resistance in parallel
B. A high resistance in series
C. A low resistance in series
D. A low resistance in parallel

Ans: B. A high resistance in series


Question 11.

A dynamometer wattmeter can be used for

A. Only Direct Current
B. Only Active Current
C. Both A & B
D. None of the above

Ans: C. Both A & B


Question 12.

At low temperature, Lead behaves as a :

A. Semi conductor
B. Superconductor
C. Insulator
D. Conductor

Ans: B. Superconductor


Question 13.

Carbon Arc lamps are commonly used in

A. Cinema projectors
B. Photography
C. Vehicles
D. Domestic lighting

Ans: A. Cinema projectors


Question 14.

Certain substances loose their electrical resistance completely at super low temperature. Such substances are called.

A. Superconductors
B. Semi conductors
C. Dielectrics
D. Perfect conductors

Ans: A. Superconductors


Question 15.

Kirchhoff’s laws are applicable to

A.D.C. circuits only
B. A.C. circuits only
C. D.C. and A.C. circuits both
D. None of the above

Ans: C. D.C. and A.C. circuits both


Question 16.

The device which transfer the signal from low resistance region to high resistance region is

A. Diode
B. Transistor
C. Capacitor
D. Inductor

Ans: B. Transistor


Question 17.

Low voltage cables are meant for use up to

A. 3.3 kV
B. 1.1 kV
C. 11 kV
D. 0.5 kV

Ans: B. 1.1 kV


Question 18.

The potential difference between the terminals of an electric heater is 60 V when it draws a current of 4 A from the source. What current will the heater draw if the potential difference is increased to 127.5 V ?

A. 8.5 A
B. 24 A
C. 10 A
D. 12 A

Ans: A. 8.5 A


Question 19.

The device which converts AC to DC is

A. Oscillator
B. Amplifier
C. Rectifier
D. None of these

Ans: C. Rectifier


Question 20.

The frequency of direct current is __

A. Zero
B. 50 HZ
C. 60 HZ
D. 100 HZ

Ans: A. Zero


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment