Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 63

Question 1.

If a carrier wave of 1000 kHz is used to carry the signal, the length of transmitting antenna will be equal to __.

A. 300 m
B. 30 m
C. 3 m
D. 0.3 m

Ans: A. 300 m


Question 2.

The waveform of a certain signal can be studied by

A. Spectrometer
B. Cathode ray oscilloscope
C. P – n junction diode
D. Sonometer

Ans: D. Sonometer


Question 3.

Quality of transmission depends upon

A. Nature of signal only
B. Nature of medium only
C. Both (A) and (B)
D. Neither A nor B

Ans: C. Both (A) and (B)


Question 4.

Waves that are required for long distance wireless communication are

A. Infrared rays
B. Ultraviolet rays
C. Radio waves
D. Microwaves

Ans: C. Radio waves


Question 5.

The GPS device in an automobile uses which communication channel?

A. Satellite
B. Microwave
C. Radio frequency
D. Infrared

Ans: A. Satellite


Question 6.

Circuit breaker usually operate under

A. After D. C. component has ceased
B. Transient state of short-circuit current
C. Sub-transient state of short-circuit current
D. Steady state of short-circuit current

Ans: B. Transient state of short-circuit current


Question 7.

A television channel is characterised by

A. Frequency of transmitted signal
B. Velocity of transmitted signal
C. Physical dimension of television screen
D. Size of picture tube

Ans: A. Frequency of transmitted signal


Question 8.

In a optical fibre cable, the signal is propagated along the

A. Inner Core
B. Cladding
C. Both core and cladding
D. Surface and cladding

Ans: A. Inner Core


Question 9.

The resistance of the human body (dry condition) is of the order of

A. 101 Ohm
B. 102 Ohm
C. 103 Ohm
D. None of these

Ans: D. None of these


Question 10.

What is found in frequency modulation ?

A. Fixed frequency
B. Fixed dimension
C. Change in frequency and dimension
D. Change in dimension only

Ans: A. Fixed frequency


Question 11.

The audio signals of TV are

A. Amplitude modulated
B. Frequency modulated
C. Unmodulated
D. Velocity modulated

Ans: B. Frequency modulated


Question 12.

Which component of an IED creates an electrical charge?

A.Activator
B. Fuse
C. Explosive
D. Power source

Ans: D. Power source


Question 13.

Positive feedback is used in

A. Amplifiers
B. Rectifiers
C. Oscillators
D. None of these

Ans: C. Oscillators


Question 14.

In radio-communication, the signals emitted by transmitting antenna are reflected on

A. Stratosphere
B. Ozonosphere
C. Ionosphere

Ans: C. Ionosphere


Question 15.

A multimeter is used to measure

A. Current
B. Voltage
C. Resistance
D. All of the above

Ans: D. All of the above


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment