Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 62

Question 1.

Proton carry a

A. Positive Charge
B. Negative Charge
C. Variable Charge
D. Neutral Charge

Ans: A. Positive Charge


Question 2.

Sending a frame to a group of stations is known as

A. Single casting
B. Spreading
C. Multicasting
D. Casting

Ans: C. Multicasting


Question 3.

The sharpness of a television image is termed as its

A. Clarity
B. Colour
C. Resolution
D. Graphics

Ans: C. Resolution


Question 4.

The Capacity of a communication channel is measured in

A. Band rate
B. Band width
C. Data flow
D. Bit capacity

Ans: C. Data flow


Question 5.

Which of the following is preferred for accelerating electrons?

A. Betatron
B. Cyclotron
C. Synchrotron
D. Van de Graft Generator

Ans: A. Betatron


Question 6.

What is the full form of ”AM’ regarding radio broadcasting?

A. Amplitude Movement
B. Anywhere Movement
C. Amplitude Matching
D. Amplitude Modulation

Ans: D. Amplitude Modulation


Question 7.

Which of the following is the fastest communication channel?

A. Microwave
B. Optical fiber
C. Radio wave
D. All are operating at nearly the same propagation speed

Ans: A. Microwave


Question 8.

The frequency used in TV and radar system lies in

A. VHF
B. HF
C. SHF
D. UHF

Ans: D. UHF


Question 9.

Why does’nt the hydrogen atom emit X-rays?

A. It is very small in size
B. It has only one electron
C. Its energy levels are very close to each other
D. It is highly electropositive

Ans: C. Its energy levels are very close to each other


Question 10.

Radio waves sent out by a radio stations are reflected by

A. Troposphere
B. Stratosphere
C. Mesosphere
D. Ionosphere

Ans: D. Ionosphere


Question 11.

The layer of atmosphere used for radio-wave transmission is

A. Chromosphere
B. Troposphere
C. Ionosphere
D. Stratosphere

Ans: . Ionosphere


Question 12.

Which among the following waves is used for communication by artificial satellites ?

A. Micro waves
B. Radio waves
C. A. M.
D. Frequency of 1016 series

Ans: A. Micro waves


Question 13.

What is a neuron ?

A. Basic unit of energy
B. Particle released during radioactivity
C. The anti-particle of neutron
D. Basic unit of nervous system

Ans: D. Basic unit of nervous system


Question 14.

Bandwidth is the

A. A measure of the width of a range of frequencies
B. The rate of data transfer
C. Both a & b
D. None of the above

Ans: C. Both a & b


Question 15.

What frequency range is the high frequency band?

A. 3 kHz
B. 3 to 30 MHz
C. 30 to 300 MHz
D. 10 GHz

Ans: B. 3 to 30 MHz


Question 16.

Modem is used mostly for ?

A. A modern empty memory modules
B. Connecting to internet
C. Mostly for file system
D. All the above

Ans: B. Connecting to internet


Question 17.

Which electromagnetic radiation is used for satellite communication ?

A. Ultraviolet
B. Infrared
C. Radiowave
D. Millimeter wave

Ans: D. Millimeter wave


Question 18.

Negative feedback in amplifiers

A. Increases bandwidth and decreases noise
B. Decreases bandwidth and decreases noise
C. Increases bandwidth and increases noise
D. Decreases bandwidth and increases noise

Ans: A. Increases bandwidth and decreases noise


Question 19.

In an optical fibre the signal is transmitted

A. In a straight line path
B. In a curved path
C. Due to total internal reflection
D. Due to refraction

Ans: C. Due to total internal reflection


Question 20.

Choose the most appropriate answer: In which atmospheric layer are the communication satellites located?

A.Stratosphere
B. Ionosphere
C. Troposphere
D. Mesosphere

Ans: B. Ionosphere


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment