Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 61

Question 1.

Which sources produce alternating current (AC)?

A. Solar power plants
B. Hydro-electric generators
C. Batteries
D. All of the above

Ans: B. Hydro-electric generators


Question 2.

Which compressor is usually used in AC?

A. Centrifugal
B. Rotary
C. Reciprocating
D. Axial

Ans: C. Reciprocating


Question 3.

According to Rutherford’s atomic model, the

electrons inside an atom are

A. Centralized
B. Not Stationary
C. Stationary
D. None of these

Ans: B. Not Stationary


Question 4.

The wave like properties of electrons are useful in

A. Magnifying objects
B. Lasers
C. Weather reports
D. All of the above

Ans: A. Magnifying objects


Question 5.

Alternating current is converted into direct current

by a

A. Transformer
B. Dynamo
C. Oscillator
D. Rectifier

Ans: D. Rectifier


Question 6.

The best material for the core of a transformer is

A. Stainless steel
B. Mild steel
C. Hard steel
D. Soft iron

Ans: D. Soft iron


Question 7.

Electrons carry a

A. Positive Charge
B. Negative Charge
C. Variable Charge
D. Neutral Charge

Ans: B. Negative Charge


Question 8.

Who indirectly determined the mass of the electron

by measuring the charge of the electron?

A. Thomson
B. Millikan
C. Rutherford
D. Einstein

Ans: B. Millikan


Question 9.

Speed regulation of synchronous motor is

A. 1%
B. 25%
C. Zero
D. 0.5%

Ans: C. Zero


Question 10.

A transformer works on the principle of

A. Self induction
B. Mutual induction
C. Generator
D. Inverter

Ans: B. Mutual induction


Question 11.

An atom with more neutrons than protons is called

A. Compound
B. Element
C. Isotope
D. None of the above

Ans: C. Isotope


Question 12.

When an atom loses an electron it becomes

A. Neutron
B. Negative ion
C. Positive ion
D. None of the above

Ans: C. Positive ion


Question 13.

A parallel-plate capacitor,with air in between the

plates, has capacitance C. Now the space between the

two plates of the capacitor is filled with a

dielectric of dielectric constant 7. Then the value

of the capacitance will become

A. C
B. C/7
C. 7C
D. 14C

Ans: C. 7C


Question 14.

Transformer is a device to convert

A. D.C. to A.C.
B. Low voltage D.C. into high voltage D.C.
C. Low voltage A.C. into high voltage A.C.
D. Mechanical energy into Electrical energy

Ans: C. Low voltage A.C. into high voltage A.C.


Question 15.

What part of the atom has a positive charge?

A. Neutron
B. Proton
C. Electron
D. All the above

Ans: B. Proton


Question 16.

What is the size of Electron as comapared to Proton

and Neutron?

A. 1/355
B. 1/1236
C. 1/1836
D. 1/1923

Ans: C. 1/1836


Question 17.

A parallel-plate capacitor of capacitance C1 is made

using two gold plates. Another parallel-plate

capacitor of capacitance C2 is made using two

aluminium plates with same plate separation, and all

the four plates are of same area. If rg and ra are

respectively the electrical resistivities of gold

and aluminium, then which one of the following

relations is correct?

A. C1>C2
B. C2>C1
C. C1pa = C2pg
D. C1 = C2

Ans: D. C1 = C2


Question 18.

Atomic hydrogen has a life period of

A. One hour
B. One day
C. One minute
D. A fraction of a second

Ans: D. A fraction of a second


Question 19.

Who was the first scientist to discover Electrons?

A. Albert Einstein
B. Isaac Newton
C. J.C. Bose
D. J.J Thompson

Ans: D. J.J Thompson


Question 20.

The force that binds the neutrons and protons in a

nucleus is called as:

A. Weak Nuclear Force
B. Strong Nuclear Force
C. Electromagnetic Force
D. Gravitational Force

Ans: B. Strong Nuclear Force


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment