Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 60

Question 1.

Which is a correct way to measure wavelength?

A. Nearest peak to peak
B. Nearest peak to nearest trough
C. Nearest trough to peak
D. None of the above

Ans: A. Nearest peak to peak


Question 2.

Matter waves are

A. De Broglie waves
B. Electromagnetic waves
C. Transverse waves
D. Longitudinal waves

Ans: A. De Broglie waves


Question 3.

When a stone is thrown in the calm water of a pond the waves produced on the surface of water in the pond are

A. Longitudinal
B. Transverse
C. Both longitudinal and transverse
D. Waves are not produced

Ans: B. Transverse


Question 4.

Which of the following is not a transverse wave?

A. Light waves
B. Radio waves
C. Sound waves
D. All the above

Ans: C. Sound waves


Question 5.

If the phase difference between two points is 120° for a wave with velocity of 360 m/s and frequency 500 Hz, then path difference between the two points is

A. 1 cm
B. 6 cm
C. 12 cm
D. 24 cm

Ans: D. 24 cm


Question 6.

Two waves, each of amplitude 1.5 mm and frequency 10 Hz, are travelling in opposite direction with a speed of 20 mm/s. The distance in mm between adjacent nodes is :

A. 1.0
B. 1.2
C. 1.5
D. 2.0

Ans: A. 1.0


Question 7.

When a light wave is reflected from a mirror, there is a change in its

A. Frequency
B. Amplitude
C. Wavelength
D. Velocity

Ans: B. Amplitude


Question 8.

What is the name of the device used to convert alternating current into direct current ?

A. Ammeter
B. Galvanometer
C.Rectifier
D.Transformer

Ans: C.Rectifier


Question 9.

Why are we able to hear short wave broadcasts better than long wave broadcasts ?

A. Short waves are more energetic than long waves.
B. Short waves are unaffected by atmospheric disturbances.
C. Short wave broadcasts are made by nearby radio stations.
D. By convention, short waves are meant for long distances, whereas long waves are reserved for short distances.

Ans: A. Short waves are more energetic than long waves.


Question 10.

Intensity of any wave is proportional to which of the following?

A. Amplitude
B. Square of amplitude
C. Square root of amplitude
D. Cube of amplitude

Ans: B. Square of amplitude


Question 11.

A doppler effect occurs when a source of sound moves

A. Away from you
B. Towards you
C. Both A & B
D. None of the above

Ans: C. Both A & B


Question 12.

A Step-Up transformer increases

A. Power
B Current
C. Frequency
D. Voltage

Ans: D. Voltage


Question 13.

The frequency of ultrasound wave is typically

A. Above 20 kHz
B. Above 20,000 kHz
C. Below 20 kHz
D. Below 02 kHz

Ans: C. Below 20 kHz


Question 14.

If density of oxygen is 16 times that of hydrogen, what will be their corresponding ratio of velocity of sound?

A. 4 : 1
B. 2 : 1
C. 1 : 16
D. 1 : 4

Ans: D. 1 : 4


Question 15.

Stationary wave is formed by

A. A transverse wave superposing a longitudinal wave
B. Two waves of the same speed superposing
C. Two waves of same frequency travelling in the same direction
D. Two waves of same frequency travelling in the opposite direction

Ans: D. Two waves of same frequency travelling in the opposite direction


Question 16.

A transformer

A. Converts DC to AC
B. Is used to decrease or increase AC voltage
C. Converts AC voltage to D.C. voltage
D. Converts electrical energy into mechanical energy

Ans: B. Is used to decrease or increase AC voltage


Question 17.

Which of the following has the highest frequency?

A.Cosmic rays
B. X-rays
C. Radio waves
D. Microwaves

Ans: A.Cosmic rays


Question 18.

Which one of the following statements with regard to Jet stream, an upper level tropospheric wave, is not correct?

A. It is narrow band of high-velocity wind.
B. It follows the wave path near the tropopause at elevations of 8 km to 15 km.
C. Jet streams are typically continuous over long distances.
D. In summer, the polar front jet achieves its maximum force.

Ans: B. It follows the wave path near the tropopause at elevations of 8 km to 15 km.


Question 19.

Ultrasound devices operate with minimum frequency from

A. 20kHz
B. 35 kHz
C. 45 kHz
D. 60 kHz

Ans: A. 20kHz


Question 20.

In AC circuits, AC meters measure

A. Mean values
B. Rms values
C. Peak values
D. Mean square values

Ans: B. Rms values


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment