Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 59

Question 1.

Which physical quantity is measured in ‘siemens’?

A. Electric potential
B. Electrical conductance
C. Magnetic flux
D. Refractive index

Ans: B. Electrical conductance


Question 2.

Two vectors are said to be equal if

A. Only their magnitudes are same
B. Only their directions are same
C. Both magnitude and direction are same
D. Magnitudes are same but directions are opposite

Ans: C. Both magnitude and direction are same


Question 3.

In a __ the wave particles of the medium vibrate in a direction perpendicular to the direction of wave propagation

A. Longitudinal
B. Rolling
C. Transverse
D. Field

Ans: C. Transverse


Question 4.

The wavelength of a wave is the distance between
A. Crest and Trough
B. Crest and Crest
C. Trough and Trough
D. Both B & C

Ans: D. Both B & C


Question 5.

Hydroscope is an instrument that shows changes in:

A. Sound under water
B. Atmospheric humidity
C. Density of liquid
D. None of these

Ans: D. None of these


Question 6.

Which of the following is a vector quantity?

A. Area
B. Power
C. Electric Current
D. Energy

Ans: A. Area


Question 7.

Which of the following is the unit of perceived loudness of sound ?

A. Decibel
B. Sone
C. Hertz
D. Phon

Ans: C. Hertz


Question 8.

Longitudinal waves cannot travel through

A. Vacuum
B. Solid
C. Liquid
D. Gas

Ans: A. Vacuum


Question 9.

Unit of impedance is __

A. Ohm
B. Henry
C. Tesla
D. Hertz

Ans: A. Ohm


Question 10.

Which of the following is not a vector quantity?

A. Acceleration
B. Density
C. Displacement
D. Impulse

Ans: B. Density


Question 11.

The component used for tuning a radio is basically a variable

A. Resisto
B. Condenser
C. Inductor
D. Transformer

Ans: B. Condenser


Question 12.

Flight Recorder is technically called :

A. Dark box
B. Blind box
C. Black box
D. Altitude meter

Ans: C. Black box


Question 13.

Stress can be defined as __ quantity.

A.Scalar
B. Vector
C. Phasor
D. Tensor

Ans: D. Tenso


Question 14.

Which of the following is not a vector quantity ?

A. Speed
B. Velocity
C. Torque
D. Displacement

Ans: A. Speed


Question 15.

A wave with high amplitude have

A. High pitch
B. Low energy
C. High energy
D. Low pitch

Ans: C. High energy


Question 16.

A gradual increase in loudness is known as

A. Crescendo
B. Timbre
C. Fortissimo
D. None of the above

Ans: A. Crescendo


Question 17.

In spherical polar coordinates (l, q, a), q denotes the polar angle around z-axis and a denotes the azimuthal angle raised from x-axis . Then the y-component of P is given by

A. Psinq sina
B. Psinq cosa
C. Pcosq sina
D. Pcosq cosa

Ans: A. Psinq sina


Question 18.

These waves cannot be transmitted through vacuum.

A. Light
B. Sound
C. Heat
D. Electromagnetic

Ans: B. Sound


Question 19.

A standing wave occurs when

A. A wave reflects upon itself
B. The amplitude of a wave exceeds its wavelength
C. Two waves overlap
D. The speed of the wave is zero or near zero

Ans: A. A wave reflects upon itself


Question 20.

Which of the following property of sound is affected by change in air temperature?

A. Frequency
B. Intensity
C. Amplitude
D. Wavelength

Ans: D. Wavelength


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment