Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 57

Question 1.

Who among the following is credited for the Corpuscular theory of light?

A. Isaac Newton
B. Christiaan Hyugens
C. Albert Einstein
D. James Clerk Maxwell

Ans: A. Isaac Newton


Question 2.

Which of the following scientific discoveries was made by C.V. Raman?

A. Inelastic scattering of light by molecules
B. Super Conductivity
C. Controlled nuclear fission
D. Cyclotron

Ans: A. Inelastic scattering of light by molecules


Question 3.

Who is known as the ‘father of quantum theory’?

A. Albert Einstein
B. Max Planck
C. Werner Heisenberg
D. Ernest Rutherford

Ans: B. Max Planck


Question 4.

Who gave black hole theory?

A. Albert Einstein
B. Stephen Hawking
C. Isaac Newton
D. None of the above

Ans: B. Stephen Hawking


Question 5.

The word “Physics” comes from the Greek word

A. Phiji
B. Fusis
C. Phusik
D. None of the above

Ans: B. Fusis


Question 6.

Choose the most appropriate answer: Sir CV Raman was awarded Noble Prize for his work connected with which of the following phenomenon of radiation?

A. Scattering
B. Diffraction
C. Interference
D. Polarization

Ans: A. Scattering


Question 7.

Which of the following occurred first ?

A. Albert Einstein propounded the General Theory of Relativity
B. Max Planck unveiled the Quantum Theory
C. Guglielmo Marconi sent out the first wireless signals
D. Wright Brothers successfully flew an aircraft

Ans: C. Guglielmo Marconi sent out the first wireless signals


Question 8.

The capacity of a water heater is measured in

A. Gallons
B. Litres
C. Metres
D. Both A & B

Ans: D. Both A & B


Question 9.

Which of the following events occurred first ?

A. Albert Einstein propounded the General Theory of Relativity
B. Max Planck unveiled the Quantum Theory
C. Marconi first tranmitted a wireless signal
D. Madame Marie Curie became the first woman Nobel Prize winner

Ans: B. Max Planck unveiled the Quantum Theory


Question 10.

Which of the following is/are part of the Classical Physics?

A. Optics
B. Thermodynamics
C. Both a and b
D. None

Ans: C. Both a and b


Question 11.

Which of the following is not a valid conservation law of classical physics?

A. Law of conservation of energy
B. Law of conservation of current
C. Law of conservation of angular momentum
D. Law of conservation of charge

Ans: B. Law of conservation of current


Question 12.

How many bottles of water is a gallon?

A. 16
B. 8
C. 4
D. 2

Ans: B. 8


Question 13.

Who among the following is credited to work for the unification of electricity, magnetism and optics field of Physics?

A. James Clerk Maxwell
B. Michael Faraday
C. Haris Christian Oersted
D. Isaac Newton

Ans: A. James Clerk Maxwell


Question 14.

General purpose utility gloves are

A. For surgeries
B. For cleaning procedures
C. For handling tubes
D. All of the above

Ans: B. For cleaning procedures


Question 15.

Who among the following gave the Uncertainty principle?

A. R.A Milkman
B. Ernset Rutherford
C. S.N Bose
D. Werner Heisenberg

Ans: D. Werner Heisenberg


Question 16.

What is the unit of the physical quantity “Jerk”?

A. Meter second
B. Meter per second cube
C. Meter per second square
D. Meter per second

Ans: B. Meter per second cube


Question 17.

What is the range of masses involved in the study of Physics?

A. 10-19 kg to 1038 kg
B. 10-30 kg to 1055 kg
C. 10-30 kg to 1030 kg
D. 10-19 kg to 1055 kg

Ans: B. 10-30 kg to 1055 kg


Question 18.

The theory of relativity is presented by which scientist

A. Albert Einstein
B. Isaac Newton
C. Stephen Hawking
D. Marie Curie

Ans: A. Albert Einstein


Question 19.

Who among the following is credited for the discovery of ”Expanding Universe”?

A. Edwin Hubble
B. Niels Bohr
C. S Chandra Shekhar
D. C.V Raman

Ans: A. Edwin Hubble


Question 20.

What is the unit of relative density?

A. Kg/m
B.Kg/m2
C. Kg/m3
D. It has no unit

Ans: D. It has no unit


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment