Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 56

Question 1.

Tensional forces normally cause which one of the following?

A. Normal faults
B. Strike-slip faults
C. Thrust faults
D. Reverse faults

Ans: A. Normal faults


Question 2.

The modulus of elasticity for mild steel is approximately equal to

A. 210 kN/mm2
B. 100 kN/mm2
C. 80 kN/mm2
D. 10 kN/mm2

Ans: A. 210 kN/mm2


Question 3.

The modulus of rigidity is the ratio of

A. Longitudinal stress to longitudinal strain
B. Volume stress to volume strain
C. Shearing stress to shearing strain
D. Tensile stress to tensile strain

Ans: C. Shearing stress to shearing strain


Question 4.

Amount of water vapour in the atmosphere is measured in terms of

A. Humidity
B. Droplets
C. Smog
D. All of the above

Ans: A. Humidity


Question 5.

The Hooke’s law is valid for

A. Only proportional region of the stress strain curve
B.Entire stress strain curve
C. Entire elastic region of the stress strain curve
D. Elastic as well as plastic region of the stress strain curve

Ans: A. Only proportional region of the stress strain curve


Question 6.

The flux commonly used in brazing is

A. Ammonium chloride
B. Borax
C. Zinc chloride
D. Resin plus alcohol

Ans: B. Borax


Question 7.

For an ideal gas, which one of the following statements does not hold true?

A. The speed of all gas molecules is same
B. The kinetic energies of all gas molecules are not same
C. The potential energy of the gas molecules is zero
D. There is no interactive force between the molecules.

Ans: A. The speed of all gas molecules is same


Question 8.

Gas thermometers are more sensitive than the liquid thermometers because the gases

A. Have large coefficient of expansion
B. Are lighter
C. Have low specific heat
D. Have high,specific heat

Ans: A. Have large coefficient of expansion


Question 9.

How many laws of physics are there?

A. 5
B. 4
C. 3
D. 2

Ans: C. 3


Question 10.

Due to temperature variation along a conductor, potential variation occurs along it. This phenomenon is known as

A. Thomson effect
B. Joule effect
C. Seebeck effect
D. Peltier effect

Ans: A. Thomson effect


Question 11.

What happens to a liquid, when the vapour pressure equals the atmospheric pressure?

A. The liquid cools
B. The liquid boils
C. No change
D. The liquid evaporates

Ans: B. The liquid boils


Question 12.

Which physicists is the writer of the book ‘A Brief History of Time’?

A. Isaac Newton
B. Hans Bethe
C. Albert Einstein
D. Stephen Hawking

Ans: D. Stephen Hawking


Question 13.

The transport phenomenon occurs only in state of a gas and is

A. Non-equilibrium, irreversible
B.Non-equilibrium, reversible
C. Equilibrium, irreversible
D. Equilibrium, reversible

Ans: C. Equilibrium, irreversible


Question 14.

If the temperature of a place increases suddenly, the relative humidity

A. Increases
B. Decreases
C. Remains constant
D. Fluctuates

Ans: B. Decreases


Question 15.

On which day ‘National Science Day’ is celebrated in India ?

A. February 23
B. February 25
C. February 26
D. February 28

Ans: D. February 28


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment