Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 55

Question 1.

A real gas can act as an ideal gas in

A. High pressure and low temperature
B. Low pressure and high temperature
C. High pressure and high temperature
D. Low pressure and low temperature

Ans: B. Low pressure and high temperature


Question 2.

Supercooling is cooling of liquid __

A. Below melting point
B. Below freezing point
C. At melting point
D. Above melting point

Ans: B. Below freezing point


Question 3.

The ”four stroke petrol engine’ is based on

A. Carnot-cycle
B. Otto-cycle
C. Diesel-cycle
D. Boyle’s-cycle

Ans: B. Hooke’s lawB. Otto-cycle


Question 4.

What factors contribute to global winds?

A. Coriolis Effect
B. Convection Cells
C. Uneven warming of the earth by the sun
D. All of the above

Ans: D. All of the above


Question 5.

The instrument that measures and records the relative humidity of air is

A. Hydrometer
B. Hygrometer
C. Lactometer
D. Barometer

Ans: B. Hygrometer


Question 6.

Liquids and gases never show

A. Diamagnetic property
B. Paramagnetic property
C. Ferromagnetic property
D. Electromagnetic property

Ans: D. Electromagnetic property


Question 7.

The spring balance works on the principle of __ .

A. Boyle’s Law
B. Hooke’s Law
C. Bernoulli’s principle
D. Pascal’s Law

Ans: B. Hooke’s Law


Question 8.

Two metallic plate of equal thickness and coefficient thermal conductivity K1 and K2 put together face to face. A common plate is constructed. What is equivalent K?

A. K1k2/k1+k2
B. 2k1k2/k1+k2
C. K1+k2/k1k2
D. None

Ans: B. 2k1k2/k1+k2


Question 9.

If there is a circular hole in a metal plate, what happens to the radius of the hole when the plate is heated?

A. Increases
B. Decreases
C. Unchanged
D. Depends upon the metal

Ans: A. Increases


Question 10.

A circular plate, a cube and a sphere, all made up of same material and having the same
mass, are heated to 300°C and left in a room. Which of them will have the slowest rate of cooling?

A. Circular plate
B. Cube
C. Sphere
D. All will cool at the same rate

Ans: C. Sphere


Question 11.

A metal plate with a circular hole at the centre is heated. What will happen to the area of the hole ?

A. Increase
B. Dacrease
C. Remain constant
D. Will increase first and then dcrease

Ans: A. Increase


Question 12.

A spring is an example of which of these

A. Newton’s 3rd law
B. Hooke’s law
C. Newton’s 1st law
D. Conservation of mass law

Ans: B. Hooke’s law


Question 13.

The value of coefficient of restitution in perfectly elastic collision is

A. 0
B. 0.5
C. 1
D. 2

Ans: C. 1


Question 14.

The humidity of the air depends upon

A. Weather
B. Temperature
C. Location
D. All of the above

Ans: D. All of the above


Question 15.

Air is said to be saturated when

A. Its pressure is minimum
B. It contains the maximum content of water vapour
C. Its thickness is maximum
D. It blows over the barren land

Ans: B. It contains the maximum content of water vapour


Question 16.

A copper disc has a hole. If the disc is heated, the size of the hole

A. Increases
B. Decreases
C. No change
D. First increases and than decreases

Ans: A. Increases


Question 17.

Which of the following device is best suited for measuring the temperature inside metallurgical furnaces?

A. Pyrometer
B. Thermocouple
C. Thermometer
D. Thermistor

Ans: A. Pyrometer


Question 18.

In a freezer ice cubes will be formed more quickly in trays made of

A. Rubber
B. Plastic
C. Aluminium
D. Wood

Ans: C. Aluminium


Question 19.

At constant pressure, the volume of a fixed mass of a gas is directly proportional to its absolute temperature. It is the statement of

A. Boyle’s Law
B. Charle’s Law
C. Gay-Lussac’s Law
D. Avogadro’s Law

Ans: B. Charle’s Law


Question 20.

Which measurement describes the pressure of a gas?

A. 450 mm Hg
B. 315 K
C. 251 g/cub.cm
D. None of the above

Ans: A. 450 mm Hg


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment