Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 54

Question 1.

An ideal gas cannot be

A. Liquified
B. Solidified
C. Both A & B
D. None of the above

Ans: A. Liquified


Question 2.

Water will not be vapourised if

A. The temperature is 0°C
B. The humidity is 0%
C. The humidity is 100%
D. The temperature is 100°C

Ans: C. The humidity is 100%


Question 3.

Charles’s law is based on

A. Solid
B.Liquid
C. Gas
D. None of the above

Ans: C. Gas


Question 4.

The combined gas law relates which of the following?

A. Volume & Temperature
B. Temperature & Pressure
C. Volume & Pressure
D. Volume, Temperature & Pressure

Ans: D. Volume, Temperature & Pressure


Question 5.

Relative humidity is expressed as

A. Grams
B. Kilograms
C. Percentage
D. Ratio

Ans: C. Percentage


Question 6.

The ”Greenhouse effect’ is mainly due to increase in atmospheric

A. Ozone
B. Nitrogen
C. Sulphur dioxide
D. Carbon dioxide

Ans: D. Carbon dioxide


Question 7.

The primary agent of contact metamorphism is

A. Temperature
B. Pressure
C. Weathering
D. Flowing water

Ans: A. Temperature


Question 8.

The spring constant of a spring depends on its

A. Length only
B. Material only
C. Length and its diameter
D. Thickness, its diameter and its material

Ans: D. Thickness, its diameter and its material


Question 9.

According to special theory of relativity the mass of a particle

A. Increases with increase in velocity with respect to an observer.
B. Decreases with increase in velocity.
C. Decreases with decrease in velocity.
D. Is independent of its velocity.

Ans: A. Increases with increase in velocity with respect to an observer.


Question 10.

Thermohaline circulation is mainly due to

A. Cold, dense ocean water sinking and warmer water replacing it
B. Winds causing circulation of ocean water
C. Warmer, less dense water sinking in the ocean and cold water replacing it
D. Warm water being added to the ocean due to industial waste

Ans: A. Cold, dense ocean water sinking and warmer water replacing it


Question 11.

For accurate scientific work, temperatures are often measured by

A. Mercury thermometers
B. Alcohol thermometers
C. Platinum resistance thermometers
D. Thermoelectric thermometers

Ans: C. Platinum resistance thermometers


Question 12.

The average kinetic energy of the molecules of an ideal gas is directly proportional to

A. Velocity of Molecules
B. Mass of Molecules
C. Absolute temperature of the gas
D. Temperature of environment

Ans: C. Absolute temperature of the gas


Question 13.

Bolometer is used to measure

A. Frequency
B. Temperature
C. Velocity
D. Wavelength

Ans: B. Temperature


Question 14.

Which of the following device is used to measure humidity?

A. Hydrometer
B. Hygrometer
C. Psycho Meter
D. Anemometer

Ans: B. Hygrometer


Question 15.

In heating frozen foods in sealed pouches in a microwaves, why do you first poke holes in the pouch?

A. To prevent the steam pressure from bursting open the pouch
B. To allow the heat to get into the food through the hole
C. To allow the microwaves to get into the food through the holes
D. To allow the aroma of the food to come out through the holes

Ans: A. To prevent the steam pressure from bursting open the pouch


Question 16.

Steel is more elastic than rubber because it :

A. Requires larger deforming force
B. Is never deformed
C. Is deformed very easily
D. Is harder than rubber

Ans: C. Is deformed very easily


Question 17.

Boyle’s law relates to

A. Kinetic Theory of Gases
B. Viscosity of Liquids
C. Elasticity of Solids
D. Plasticity of Solids

Ans: A. Kinetic Theory of Gases


Question 18.

Which set of conditions represents the easiest way to liquify a gas ?

A. Low temperature and high pressure
B. High temperature and low pressure
C. Low temperature and low pressure
D. High temperature and high pressure

Ans: A. Low temperature and high pressure


Question 19.

When two ice cubes are pressed together, they join to form one cube. Which one of the following helps to hold them together?

A. Hydrogen bond formation
B. Vander waals forces
C. Covalent attraction
D. Dipole interaction

Ans: A. Hydrogen bond formation


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment