Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 53

Question 1.

A cycle tyre bursts suddenly. This represents an :

A.Isothermal process
B. Adiabatic process
C. Isochoric process
D. Isoboric process

Ans: B. Adiabatic process


Question 2.

The dimensional formula for universal gravitational constant is

A. M 1L3T2
B. ML2T–2
C. M–2
D. M–1L3T–2

Ans: D. M–1L3T–2


Question 3.

Which of the following is an example of simple harmonic motion?

A. Earth spinning on its axis
B. Simple pendulum motion
C. Ball bouncing on floor
D.Motion of a ceiling fan

Ans: B. Simple pendulum motion


Question 4.

The oil in the wick of lamp rises due to

A. Pressure difference
B. Pheonomenon of capillarity
C. Low viscosity of oil
D. Force of cohesion

Ans: B. Pheonomenon of capillarity


Question 5.

Which has the lowest albedo?

A. Dark surfaces
B. Light surfaces
C. Both A & B
D. None of the above

Ans: A. Dark surfaces


Question 6.

Which one of the following physical quantities has the same dimensions as that of Planck’s constant?

A. Linear momentum
B. Angular momentum
C. Force
D. Potential energy

Ans: B. Angular momentum


Question 7.

Boyle’s law is a relationship between

A. Pressure and volume
B. Volume and temperature
C. Volume and density
D. Pressure and temperature

Ans: A. Pressure and volume


Question 8.

Which of the following devices can be used to detect radiant heat ?

A. Liquid thermometer
B. Six’s maximum and minimum thermometer
C. Constant volume air thermometer
D. Thermopile

Ans: D. Thermopile


Question 9.

Which one of the following is a non-dimensional quantity?

A. Gas constant
B. Strain
C. Co-efficient of viscocity
D. Plank’s constant

Ans: B. Strain


Question 10.

Period of oscillation of 3 cm microwaves in seconds is

A. 1 × 1010
B. 1 × 10–10
C. 0.01
D. 0.001

Ans: B. 1 × 10–10


Question 11.

Which of the metals has the maximum thermal conductivity?

A. Iron
B. Aluminium
C. Silver
D. Copper

Ans: C. Silver


Question 12.

Shock-absorbers are usually made of steel as it :

A. Is not brittle
B. Has lower elasticity
C. Has higher elasticity
D. Has no ductile property

Ans: C. Has higher elasticity


Question 13.

The dimension of Planck constant equals to that of

A. Energy
B. Momentum
C. Angular momentum
D. Power

Ans: C. Angular momentum


Question 14.

When a person sitting on a swing stands up on the swing, the frequency of oscillation

A. Decreases
B. Increases
C. Becomes infinite
D.Does not change

Ans: B. Increases


Question 15.

Which law relates to the ideal gas law?

A. P1T1 = P2T2
B. P1/V1 = P2/V2
C. P1V1 = P2V2
D. T1/V1 = T2/V2

Ans: C. P1V1 = P2V2


Question 16.

The dimensional formula ML–1T–2 corresponds to

A. Modulus of elasticity
B. Viscosity
C. Moment of a force
D.Thrust

Ans: A. Modulus of elasticity


Question 17.

The recoiling of gun is an example of which of the following?

A.Law of Conservation of Angular Momentum
B. Law of Conservation of Linear Momentum
C. Conversion of Kinetic Energy to Potential Energy
D. Law of Conservation of Energy

Ans: B. Law of Conservation of Linear Momentum


Question 18.

A system exhibiting S.H.M. must possess

A. Elasticity as well as inertia
B. Elasticity, inertia and an external force
C. Elasticity only
D. Inertia only

Ans: A. Elasticity as well as inertia


Question 19.

A solid ball of metal has a spherical cavity inside it. When the ball is heated the volume of the cavity will

A. Increase
B.Decrease
C. Remain unaffected
D. Have its shape changed

Ans: A. Increase


Question 20.

Amount of water vapour (gaseous) in a given volume of air (cubic metre) is known as:

A. Mixing ratio
B. Relative humidity
C.Absolute humidity
D. Specific humidity

Ans: C.Absolute humidity


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment