Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 51

Question 1.

The Law of Kepler is related with which among the following ?

A. Planetary Motion
B. Law of Conservation of energy
C. Law of Gravitation
D. None

Ans: A. Planetary Motion


Question 2.

The three famous law of Kepler is related to

A. Optics
B. Speed
C. Oscillations
D. Planetary Motion

Ans: D. Planetary Motion


Question 3.

The wavelength at which the peak of intensity of blackbody radiation occurs

A. Increases with increase in temperature
B. Decreases with increase in temperature
C. Is the same at all temperatures
D. Does not follow any pattern as temperature changes

Ans: B. Decreases with increase in temperature


Question 4.

Conservation of energy refers to the fact that

A. If you conserve energy you will not be as tired
B. Energy cannot be created or destroyed but can be converted from one form to another
C.No chemical reaction is 100 percent efficient
D. The entropy of the universe is always increasing

Ans: B. Energy cannot be created or destroyed but can be converted from one form to another


Question 5.

The term ”equinox’ means

A. The path which the Earthtakes around the Sun
B. The axis of the Earth around which it rotates
C. When the day and night are of equal duration
D. The time when the Sun seems to be going round and round in the sky in the Arctic but does not go below the horizon

Ans: C. When the day and night are of equal duration


Question 6.

In Astrophysics, what name is given to a hypothetical hole in outer space from which stars and energy emerge?

A. Black hole
B. Ozone hole
C. Asteroid belt
D. White hole

Ans: D. White hole


Question 7.

Which of the following principle is used to produce ”low-temperatures’ ?

A. Super conductivity
B. Joule-Kelvin effect
C. Thermo-electric effect
D. Adiabatic demagnetisation

Ans: D. Adiabatic demagnetisation


Question 8.

Which of the following causes adiabatic temperature changes in atmosphere?

A. Deflection and advection
B. Latent heat of condensation
C. Expansion and compression of the air
D. Partial absorption of solar radiation by the atmosphere

Ans: C. Expansion and compression of the air


Question 9.

If the earth suddenly stop rotating, the value of “g” will be

A. Same
B. Increase
C. Decrease
D. Become Zero

Ans: B. Increase


Question 10.

If there were no gravity, which of the following will not be there for a fluid?

A. Viscosity
B. Surface Tension
C. Pressure
D. Upward Thrust

Ans: D. Upward Thrust


Question 11.

The first law of thermodynamics is simply the case of

A. Charle’s law
B. Newton’s law of cooling
C. The law of heat exchange
D. The law of conservation of energy

Ans: D. The law of conservation of energy


Question 12.

Which of the following options correctly explains the term heat budget?

A. It is a mode of transfer of heat through matter by molecular activity.
B. It is the balance between incoming and outgoing radiation
C. It is the radiation from the earth in the form of long waves.
D. It is the amount of heat which the surface of earth receives from the sun.

Ans: B. It is the balance between incoming and outgoing radiation


Question 13.

If an empty cylinder is half filled with a liquid, its center of gravity is

A. Shifted upwards
B. Shifted downwards
C. Shifed neither upward nor downward
D. Shifted upward or downward depending on the density of the liquid

Ans: B. Shifted downwards


Question 14.

Number of lattices in the orthorhombic system is

A. 4
B. 5
C. 7
D. 8

Ans: C. 7


Question 15.

The commonly used coolant in refrigerators is

A. Ammonia
B. Nitrogen
C. Freon
D. Oxygen

Ans: C. Freon


Question 16.

Which one of the following is not a feature of Indifference Curve?

A. They do not intersect each other
B. They slope downwards to the right
C. They are parallel to each other
D. They are concave to each other

Ans: D. They are concave to each other


Question 17.

Temperature of distant luminous bodies can be determined by

A. Mercury thermometers
B. Gas thermometers
C. Pyrometers
D. Colour thermometers

Ans: C. Pyrometers


Question 18.

The term ”Isoneph’ indicates the lines of equal

A. Cloudiness
B. Salinity
C. Rainfall
D. Pressure

Ans: A. Cloudiness


Question 19.

Energy in reflected light :

A. Does not depends on the angle of incidence
B. Increases with the increase in angle
C. Decreases with the increase in angle of incidence
D. Becomes maximum for angle of incidence equal to 45°

Ans: B. Increases with the increase in angle


Question 20.

Instruments for measuring Solar Radiation?

A. Ammeter
B. Pyranometer
C. Dynamometer
D. Anemometer

Ans: B. Pyranometer


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment