Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 50

Question 1.

The height of a geo-stationary satellite from the Earth’s surface is approximately :

A. 36,000 km
B. 42,000 km
C. 30,000 km
D. None of these

Ans: A. 36,000 km


Question 2.

By how many times are the Electrostatic forces stronger than the Gravitational Forces for a fixed distance?

A. 102
B. 1036
C. 1012
D. 2

Ans: B. 1036


Question 3.

Which planet has the lowest density?

A. Earth
B. Jupiter
C. Saturn
D. Neptune

Ans: C. Saturn


Question 4.

We always see the same face of the moon, because

A. It is smaller than the earth
B. It revolves on its axis in adirection opposite to that ofthe earth
C. It takes equal time for revolution around the earth and rotation on its own axis
D. It rotates at the same speed as the earth around the sun

Ans: C. It takes equal time for revolution around the earth and rotation on its own axis


Question 5.

Why is weightlessness experienced while orbiting the earth in space ships ?

A. Inertia
B. Acceleration
C. Zero gravity
D. None of these

Ans: D. None of these


Question 6.

Which is the point from where an azimuth originates?

A. South
B. North
C. East
D. West

Ans: B. North


Question 7.

The sensation of weightlessness in a spacecraft in an orbit is due to the

A. Absence of gravity outside
B. Acceleration in the orbit which is equal to the acceleration due to gravity outside
C. Presence of gravity outside but not inside the spacecraft
D. Fact that spacecraft in the orbit has no energy

Ans: B. Acceleration in the orbit which is equal to the acceleration due to gravity outside


Question 8.

The fact that the planets move around the Sun, not in circles but in ellipses, was first demonstrated by

A. Galileo
B. Martin Luther
C. Johannes Kepler
D. Copernicus

Ans: C. Johannes Kepler


Question 9.

In the case of bodies falling under gravity which of the following remains constant at a given place?

A. Kinetic energy
B. Potential energy
C. Acceleration
D. All the above

Ans: C. Acceleration


Question 10.

The weight of a body acts through the centre of

A. Gravity
B. Mass
C. Both (A) and (B)
D. Buoyancy

Ans: A. Gravity


Question 11.

The different colours of different stars are due to the variation of

A. Temperature
B. Pressure
C. Density
D. Radiation from them

Ans: A. Temperature


Question 12.

A bomb explodes on the moon. You will hear its sound on earth after __

A. 20 minutes
B. 2 hours 20 minutes
C. 3.7 hours
D. You cannot hear the sound of explosion

Ans: D. You cannot hear the sound of explosion


Question 13

The instrument used to see the distant objects on the Earth is

A. Terrestrial telescope
B. Astronomical telescope
C. Compound microscope
D. Simple microscope

Ans: A. Terrestrial telescope


Question 14.

If the spinning speed of the earth is increased then the weight of body at the equator

A. Increases
B. Decreases
C. Same
D. Double

Ans: B. Decreases


Question 15.

Which of the following is correct about the properties of Gravitational Forces?

A. They are the strongest forces in nature
B. They observe inverse square law
C. Both a and b
D. None

Ans: B. They observe inverse square law


Question 16.

Stars are held together by

A. Gravitational forces
B. Electrical forces
C. Ionic forces
D. Magnetic forces

Ans: A. Gravitational forces


Question 17.

Intensity of gravitational field of earth is maximum at

A. Poles
B. Equator
C. Centre of earth
D. Surface

Ans: A. Poles


Question 18.

What is the escape velocity of the rocket in the earth?

A. 12.2 km/sec
B. 10.2 km/sec
C. 13.2 km/sec
D. 11.2 km/sec

Ans: D. 11.2 km/sec


Question 19.

In the absence of the earth’s atmosphere, sky would appear

A. Blue
B. Deep red
C. White
D. Black

Ans: D. Black


Question 20.

The minimum number of geostationary satellites needed for uninterrupted global coverage is :

A. 3
B. 2
C. 4
D. 1

Ans: A. 3


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment